ОИЦ – Ловеч със заключително събитие в град Ловеч

На 15.06.2023 г., от 10.30 ч. в гр.Ловеч, Областен информационен център – Ловеч проведе при изключителен интерес своето последно от поредицата информационни събития за тази година. Осмата открита приемна беше на тема: „Актуални и предстоящи през 2023 г. процедури по програмите, съфинансирани от Европейските фондове при споделено управление /ЕФСУ/ за периода 2021-2027 г.“. Мобилният щанд на ОИЦ-Ловеч, разположен на площад „Екзарх Йосиф I“ пред сградата на община Ловеч, посетиха повече от 38 души, сред които представители на общинска администрация, Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“,  Национална служба за съвети в земеделието /НССЗ/-Ловеч, местния малък и среден бизнес, както и множество граждани. И днешната приемна на Областния център беше уважена лично от г-жа Корнелия Маринова, Кмет на Община Ловеч и г-н Венцислав Христов, заместник-кмет.

Представителите на администрациите и местния бизнес бяха запознати с актуалните и предстоящи до края на 2023 година процедури по програмите, съфинансирани от ЕФСУ, както и ефективността от предстоящите възможности за участие в концепции за интегрирани териториални инвестиции на територията на общините, целящи да допринесат за просперитета на региона.

          Управителите на фирми основно се интересуваха кога и какви процедури ще се отварят по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. и Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 г. Те научиха за предстоящото стартиране на процедури: ,,Адаптирана работна среда”, ,,Нови умения”, ,,Подобряване на производствения капацитет на семейните предприятия”, както и за възможността за наемане работна ръка чрез финансиране от ЕС и посредничеството на Бюрата по труда. Бизнесът в Ловеч беше приятно изненадан от информация за новата възможност за подкрепа на фирмите от Българската банка за развитие (ББР) чрез предоставянето на преференциални инвестиционни кредити при участие в програми и проекти.

За пореден път, най-голям интерес предизвикаха двете актуални към момента процедури за енергийна ефективност на жилищни сгради – етап II и подкрепа за енергия от възобновяеми източници за домакинствата. По Програмата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – II етап“ гражданите ентусиазирано споделяха мнения за участието си в приключилия прием и изказваха оптимизма си за успешното развитие на стартиралия втори етап. Екипът предостави информация и за отворената за кандидатстване процедура: „Подкрепа за енергия от възобновяеми източници за домакинствата“. По тази програма се дава възможност за финансиране на по два компонента: 100% за изграждане на слънчеви инсталации за БГВ и 70 % от стойността на системата, но не повече от 15 000 лв., за закупуване на фотоволтаични системи до 10 кWp, включително системи за съхранение на ел. енергия.

      Публичното събитие в град Ловеч се оказа един своеобразен добър завършек на поредицата от открити приемни на Областен информационен център - Ловеч. Контактът с хората от институциите, бизнеса и широката общественост беше еднакво полезен както за едната страна, задаваща въпроси и споделяща практики, така и за нашия екип. Бяха раздадени много информационни и рекламни материали, брошури, листовки и книжки  и всеки получи индивидуално внимание, според вълнуващите го теми, както и разяснения за възможността за обратна връзка на място, телефон и имейл с ОИЦ-Ловеч.               

 

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕФСУ в България.