ТРИ БЛОКА В РАЗЛОГ ЩЕ БЪДАТ САНИРАНИ ПО ПРОЕКТ ПО ОПРР 2014 – 2020 Г.

Със символична първа копка започнаха строително-монтажните работи по проект "Повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Разлог - пета група". Мерките ще бъдат приложени в три блока - многофамилни жилищни сгради на ул. "Стефан Стамболов" № 5, ул. „Стефан Стамболов“ № 13 и на ул. "Екзарх Йосиф" № 58.

Община Разлог изпълнява проект "Повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Разлог - пета група" с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност на проекта е 1 249 649,97 лева, от които европейското съфинансиране е в размер на 1 062 202,47 лева и национално съфинансиране - 187 447,50 лева.

Основната цел на проекта е постигане и гарантиране на устойчив растеж на град Разлог, чрез комплексно преодоляване на основните икономически, урбанистични и социални проблеми. След изпълнението на проекта блоковете ще достигнат клас на енергопотребление „В“ и домакинствата ще намалят разходите си за електроенергия. Ще се постигне по-високо ниво на енергийната ефективност, което пряко ще допринесе за намаляване на крайното енергийно потребление и косвено - за намаляване на емисиите на парникови газове в малките градове – опорни центрове на полицентричната система, съгласно НКПР 2013-2025 г. Ще се подобрят експлоатационните характеристики за удължаване на жизнения цикъл на многофамилните жилищни сгради. Също така ще се осигури по-добро качество на въздух, условия за живот и работна среда, ще се осигури достъпна среда за хора в неравностойно положение.

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com