ОИЦ – Стара Загора се включи в семинар на тема „България в ЕС през 2023 г. – реформи и борба с дезинформацията“

Областният информационен център - Стара Загора взе участие в събитие, организирано от Представителството на Европейската комисия в България, което се проведе в началото на седмицата в град Бургас.

Официално събитието бе открито от Цветан Кюланов - изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на ЕК в България. Събитието имаше за цел да предостави актуална информация относно Механизма за възстановяване и устойчивост и свързаният с него Национален план за възстановяване и устойчивост, плана REPowerEU, преходът към въглеродно неутрална енергетика, пътят на България към еврозоната и борбата с дезинформацията.

По тези теми информация представиха експерти на Европейската комисия от Представителството в София и гост-лектори от Центъра за изследване на демокрацията, Института за пазарна икономика, Софийски университет и др.

Особено интересна за участващите представители на регионални медии бе темата за влизането на страната ни в еврозоната и приемането на еврото. Представени бяха още ползите и евентуалните рискове, както и критериите за конвергенция – ценова стабилност, стабилни публични финанси и валутни курсове, дългосрочни лихвени проценти, правно сближаване. Бяха посочени и задачите, които предстои да бъдат изпълнени, когато България влезе в еврозоната.

 

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Европейски структурни и инвестиционни фондове, работещи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз.