СОЦИАЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ И ШЕНГЕН СРЕД ТЕМИТЕ НА ОТКРИТАТА ПРИЕМНА НА ОИЦ БУРГАС В СУНГУРЛАРЕ

С открита приемна в Сунгурларе продължи обиколката на експерти от Областен информационен център-Бургас в областта. И в тази община посетилите мобилния офис на центъра бяха запознати с възможностите, които може да предложи европейското финансиране.   

Социалните програми са в основата на дейностите на Община Сунгурларе. Местните жители изказаха одобрение относно процедурите за подпомагане на възрастни хора и лица с увреждания „Грижа в дома“, „Възможности за ранно детско развитие на ромските деца“, както и тези за подобряването на социалните услуги в общината. Те са на мнение, че подобни проекти с висока обществена полза, трябва да продължат още по-усилено да се изпълняват в техния град.

На дневен ред бяха поставени и много въпроси за подпомагането на селските стопани, т. като районът е преимуществено земеделски, като младите хора се интересуват от възможностите за стартова помощ. Друг наболял въпрос, който сериозно вълнува местните е и влизането на България в Шенгенското пространство, защото както споделиха посетители на приемната, много хора от града и околните села работят в различни европейски страни и свободното придвижване е от особена важност за тях. Сериозен интерес предизвика и темата за въвеждането на еврото в страната, кога би могло да стане това и какво би се случило с доходите на семействата.

На всички свои въпроси присъстващите получиха изчерпателни отговори, а много от тях благодариха за достъпната и полезна информация, като пожелаха и в бъдеще срещите по тези теми да продължат.   

 

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център – Бургас.