ОБЩИНА РУСЕ ПОПУЛЯРИЗИРА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОЕКТ ЗА СОЦИАЛНА И ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТЕГРАЦИЯ

 

Семинар на тема „Добри практики и мерки за интеграция в социалната и образователната сфера“  се проведе вчера по проект „Интегрирани мерки за социално и образователно включване на уязвими групи на територията на Община Русе“, финансиран от ОП "Наука и образование за интелигентен растеж“.

В рамките на форума бяха представени реализираните дейности, постигнатите резултати и ползите от образователната интеграция, зачитането и приемането на различието, основано на етнически произход и културна идентичност и недопускането на дискриминация в образователната среда.

Срещата бе организирана от бенефициента Община. В нея участваха всички партньори по проекта: ДГ „Пинокио“, ДГ „Русалка“, ДГ „Незабравка“, ДГ „Синчец“, ОУ „Олимпи Панов“ и Сдружение „Българо-румънски трансграничен институт по медиация“.

От презентациите и дискусиите стана ясно, че благодарение на проекта деца и ученици, за които българският език не е майчин, са получили допълнителна подготовка по езика, вкл. чрез игри. Творчески ателиета са се опитали да идентифицират и развият талантите и креативността на малчуганите. С нуждаещите се е работил логопед. Експертите отбелязаха добрия ефект върху мотивацията за учене на ученици от 5 до 7 клас  в ОУ „Олимпи Панов“ , благодарение на създадения доброволчески клуб. Положителен ефект има и психологическата подкрепа за преодоляване на нарушения в нервнопсихологическото развитие на част от децата, отчетоха педагозите. 

Чрез целенасочени и съгласувани дейности, с много желание и нестандартни методи е активирана и родителската общност с цел образователна интеграция, преодоляване на негативните нагласи по отношение на етнически произход и защита от дискриминация. В резултат  е предотвратено отпадане на деца и ученици от образователната система,

Осигурени са възможности за по-добро образователно и социално включване, както на място в учебните заведения, така и извън образователна среда чрез редица културни и творчески инициативи.

           Идеята на проведения семинар е да се популяризират ползите от реализираните дейности и методи с оглед тяхното следващо мултиплициране.

           Проектът е на стойност 389 678,29 лева, безвъзмездната помощ е 100 %. Той трябва да бъде финализиран на 30 юни 2023 г.