ОИЦ - Габрово беше участник в регионалната среща „От наука към иновации“, организирана от Изпълнителна агенция "Програма за образование"

В резултат на изпълнението на проекти по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. в България са изградени шестнадесет центъра за компетентност (ЦК) и центъра за върхови постижения (ЦВП) в тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация: „Информатика и ИКТ технологиите, „Нови технологии в креативни и рекреативни индустрии“, „Мехатроника и чисти технологии“ и „Индустрия за здравословен живот и биотехнологии“.

Регионалната среща в Габрово с домакин Технически университет – Габрово е продължение на инициативата за стимулиране на контакти и създаването на нови партньорства, както между самите центрове, така и между центровете, бизнеса, неправителствени организации и местни власти. В рамките на срещата бяха представени възможностите за продължаване на подкрепата на изградените ЦК и ЦВП по „Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна специализация 2021-2027 г., с цел постигане на тяхната устойчивост, но и решаване на регионални проблеми чрез развитие на иновации, трансфер на технологии и създаване на нови компании. Вече са разработени конкретни инструменти, които директно ще насърчават връзката наука -бизнес и ще позволят постигане на по-голяма синергия и сътрудничество през новия програмен период 2021-2027 г. – обобщиха представители на Изпълнителна агенция "Програма за образование".

Срещата беше открита от проф. Вайсилов – Изпълнителен директор на Изпълнителната агенция "Програма за образование", който подчерта значението, ролята и възможностите за иновации на изградените центрове. Проф. Железаров – Ректор на Технически университет – Габрово акцентира върху изградената научна инфраструктура на територията на Университета и върху приложните изследвания, реализирани в резултат на изпълнението на проект Център за компетентност „Мехатроника, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“, с водеща организация Технически университет – Габрово. Постигнатите резултати ни позволяват да създадем регионална иновативна долина, с която иновациите, технологичните решения и натрупаната научна експертиза ще бъдат полезни за регионалното развитие – подчерта проф. Железаров.

В рамките на срещата бяха представени постигнатите резултати и конкретните възможности за реализиране на изследвания от всички центрове. Последвалата дискусия позволи на представители на бизнеса, Общини и неправителствени организации да поставят конкретни въпроси и реални проблеми, които могат да бъдат решени в сътрудничество с центровете. В резултат на срещата се създадоха нови контакти и конкретни заявки от местния бизнес, за които ще се търсят решения.