ТРАНСГРАНИЧНИ ПРОГРАМИ ПРЕДСТАВИ НА КОНФЕРЕНЦИЯ В СМОЛЯН ЕКСПЕРТ НА МРРБ

"Няколко пъти се зарадвах, когато при предните презентации чух какви значими обекти са изградени на територията на област Смолян с помощта на програмите ИНТЕРРЕГ и в частност на програмата ИНТЕРРЕГ Гърция – България през предходните програмни периоди – 2007 -2013 г. и 2014-2020 г. Надявам се, че в новия програмен период 2021-2027 година всички потенциални бенефициенти в област Смолян ще бъдат също така активни и резултатите, които заедно ще създадем, ще допринесат за това територията да бъде пълна с живот, да има хора, които остават, и такива, които мигрират да живеят тук." Така започна своята презентация Величка Костадинова, експерт управление и наблюдение на проекти ИНТЕРРЕГ при Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), по време на конференция по проекта "Европа в България: Общо бъдеще", изпълняван от БТА с подкрепата на Европейската комисия, която се провее на 13.06.2023 г. в Областната администрация в Смолян.

Тя представи програмите, които са потенциално интересни за бенефициенти от област Смолян.

На първо място Костадинова започна с програмата ИНТЕРРЕГ България – Гърция, която в новия програмен период 2021-2027 е с разполагаем бюджет 84 млн. евро. "За съжаление, той е значително намален спрямо предходния програмен период, когато беше малко над 120 млн. евро, 30 процента от които бяха вложени в проекта за ГКПП "Рудозем-Ксанти", каза  експертът.

Териториалният обхват на програмата България – Гърция не е променен. За България това са Благоевград, Смолян, Хасково и Кърджали, а за Гърция – Еврос, Ксанти, Родопи, Драма, Кавала, Солун и Серес.

Бюджетът по програмата е разделен на три програмни приоритета.

Първият от тях е "По-устойчив и зелен трансграничен регион" с бюджет от 35 млн. евро, който ще бъде договориран в рамките на целеви покани, отворени за широката публика и посредством Фонд за малки проекти. Целевата покана е инструмент, насочен към предоставяне на финансов ресурс на предварително определени бенефициенти или проекти. "В случая, това, което е заложено в програмния документ, е да бъдат финансирани продълженията на успешно изпълняваните проекти FLOOD GUARD и FLOOD PROTECTION, които бяха финансирани в програмен период 2014-2020", обясни Костадинова.

Тя уточни, че отворените покани ще бъдат насочени към по-широк кръг потенциални бенефициенти, като целите ще бъдат насърчаване на кръговата икономика, развитие на зелена инфраструктура и насърчаване на екологосъобразни практики, разработване на система за мониторинг по отношение на планове за управление на атмосферно замърсяване на различни нива.

Фондът за малки проекти е насочен към подкрепа на микро, малки и средни предприятия за преминаване към зелени и кръгови бизнес модели. "През предходния програмен период за първи път насочихме финансов ресурс директно към малки и средни предприятия и въпреки че повечето проекти все още са в процес на реализация, мога да кажа, че като цяло има позитивна обратна информация – сътрудничеството между гръцките и българските компании е много полезно, финансовият ресурс, който е предоставен, също е много на място, най-вече на фона на кризите от пандемията и войната", отбеляза експертът. 

По втория приоритет "По-достъпен трансграничен регион", с бюджет от 31 млн. евро, целта е да се разработват съвместни дейности в областта на транспорта. По думите на Костадинова голяма част от ресурса ще дойде в Смолян със завършване на Главна пътна комуникация на град Смолян. Вторият проект, който ще бъде подкрепен в рамките на този приоритет, е железопътна инфраструктура – разработване на Технически проект за модернизация на жп линията Радомир – Кулата.

Приоритет три "По-приобщаващ трансграничен регион", с бюджет 17,5 млн. евро, чрез отворени покани ще подкрепи дейности, насърчаващи връзките между бизнеса и образованието. А Фондът за малки проекти ще подкрепи малки, микро и средни предприятия, както и социални кооперативи в сектора на културата и туризма.

Костадинова продължи с програмата Дунавски регион 2021-2027, чийто бюджет е 268,8 млн. евро. Тя обхваща 14 държави – Австрия, България, Хърватия, Чехия, Германия, Унгария, Румъния, Словакия, Словения, Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия, Молдова и Украйна. "Както виждате, в програмата участват и страни, които са кандидат членки на ЕС, като идеята е да се развият добрите връзки, сътрудничество и да се предостави помощ на кандидат членките с оглед по-бърза интеграция в ЕС", заяви експертът.

Програмните приоритети са четири.

Първият от тях - "По-конкурентоспособен и по-иновативен Дунавски регион", с бюджет 50,6 млн. евро, ще подкрепя инициативи, които ще допринесат за развитие и засилване на капацитета за научни изследвания и иновации и на внедряването на модерни технологии, както и инициативи за развитие на уменията за интелигентна специализация, промишлен преход и предприемачество.

По втория приоритет - "По-зелен, нисковъглероден Дунавски регион", с бюджет 93,2 млн. евро, ще се търси насърчаване на енергията от възобновяеми източници, на адаптирането към изменението на климата, предотвратяването на риска от бедствия и устойчивостта, подкрепа за осигуряването на достъп до вода и на устойчивото управление на водите, подобряване на защитата и опазването на природата, биологичното разнообразие и екологосъобразната инфраструктура, включително в градските райони, и намаляване на всички форми на замърсяване.

Третият приоритет, с бюджет 69,2 млн. евро, е по-социален. "По-социален Дунавски регион" има за цел повишаване на ефективността на пазарите на труда и достъпа до заетост чрез развитието на социална инфраструктура и насърчаване на социалната икономика, подобряване на равния достъп до качествени услуги в областта на образованието чрез развитие на достъпна инфраструктура, засилване на ролята на културата и устойчивия туризъм за икономическото развитие, социалното приобщаване и социалните иновации.

Последният приоритет по програмата - "По-добро управление на сътрудничеството с Дунавски регион", с бюджет 55,7 млн. евро, има една цел - подобряване на институционалния капацитет на публичните власти и на заинтересованите страни за прилагане на макрорегионални стратегии и стратегии за морските басейни, както и други териториални стратегии.

Целеви група на програма Дунав 2021-2027 са национални, регионални и местни публични власти и институции, неправителствени организации, научни и образователни институти.

Националното съфинансиране за проектите, които бъдат одобрени, е в размер на 15 процента, като 5 процента са собствен принос на бенефициента.

Първата покана вече е затворена, защото приключва този петък, а резултатите се очакват в края на 2023 г.

Втората покана за проектни предложения ще бъде отворена през есента на 2023 г.

Следващата програма, която Костадинова представи - Евро-Средиземноморски регион 2021-2027, е нова. Тя е с бюджет 294 млн. евро.

Приоритетите са три – по-интелигентен, по-зелен и добре управляван Средиземноморски регион. Те включват иновативна икономика, защита и възстановяване на околната среда, зелени жилищни площи, устойчив туризъм, добро управление на сътрудничеството.

Партньори могат да бъдат местни, национални и регионални органи, неправителствени организации, академични институции, образователни центрове и научни организации, предприятия и други. Партньорството трябва да се състои от организации, базирани в най-малко 5 различни държави в рамките на зоната за сътрудничество. Водещият партньор е публичен орган или орган, управляван от публичното право.

Бюджетът на проекта се състои от 80 процента средства от ЕС и 20 процента национално съфинансиране, като последното е 15 процента държавно и 5 процента собствен принос на съответния български бенефициент.

Дирекция "Управление на териториалното сътрудничество" в МРРБ изпълнява функциите на Национален орган по програмата. Първото ниво на контрол е централизирано и се осъществява от Националния орган, като не е необходимо участниците да предвиждат средства за това.

Програмата, с която Костадинова завърши, е ИНТЕРРЕГ Европа 2021-2027, с бюджет 474,3 млн. евро. Тя обхваща всичките 27 държави членки на ЕС и две страни партньори – Норвегия и Швейцария, като цели повишаване на ефективността на политиките за регионално развитие, включително по програмите за инвестиции за работни места и заетост, чрез насърчаване на обмена на опит, прилагане на иновативни подходи и изграждане на институционален капацитет сред участниците в регионалната политика.

Бенефициентите могат да си сътрудничат по всички теми от споделено значение в съответствие с техните регионални нужди, доколкото това попада в обхвата на политиката на сближаване.

Основната целева група на ИНТЕРРЕГ Европа са организациите, които правят политики.

Всеки регион, участващ в даден проект, трябва да идентифицира основния инструмент на политиката за регионално развитие, който цели да подобри чрез сътрудничеството си в рамките на проекта.

Втората покана вече е затворена и вече тече процедура по оценка на предложенията.

Интересна и полезна информация за сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА "Европа в България: Общо бъдеще".