Приключи проект за обновяване органовата зала в град Добрич

Община град Добрич реализира успешно проект №BG16RFOP001-1.011-0009-С02 „Обновяване на културна инфраструктура – зала  Добрич“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие и комбинирана подкрепа с финансов инструмент с финансов мениджър „Регионален фонд за градско развитие“ АД .

Общата стойност на проекта е 3 272 308,13 лв., от които 1 243 429,77 лв. европейско, 219 428,78 лв. национално съфинансиране, 918 368,95 лв. – собствен принос на Община град Добрич и 891 080,63 лв. – комбинирана подкрепа с финансов инструмент с финансов мениджър „Регионален фонд за градско развитие“ АД.

В рамките на проекта е извършен основен ремонт на Концертна зала „Добрич“, без да се нарушава оригиналният външен и вътрешен интериор на сградата. Извършен е ремонт на покрива и на водоотводнителната система, на фасадите, гримьорните, спомагателните помещения и коридорите, на зрителната зала, сцената и санитарните възли. Изграден е асансьор за хората в неравностойно положение и са извършени строителни дейности за осигуряване на достъпа на хора с увреждания. Реализирани са предвидените енергоспестяващи мерки – топлоизолирани са стените на сградата; подменена е цялата дограма; изпълнена тoплoизoлaция на покрива; положена топлоизолация на пода, граничещ с външен въздух; подменени са всички осветителни тела без полилеите, които са част от основния интериор. Изпълнено е ново работно, дежурно, аварийно и евакуационно осветление. Монтирани са нови системи за отопление и вентилация.  Доставено е обзавеждане и оборудване за гримьорни, билетен център, сцена, работни и санитарни помещения.

Почистен, ремонтиран и настроен е и органът в залата, който е  изработен през 1986 г. от „Alexander Schuke Orgelbau“ - Potsdam. При ремонтните дейности е съхранен богатия инструментариум на залата, в т.ч. роялите „Стейнуей“ и „Блютнер“. С новата конструкция на сцената е създадена възможност за разширяване на жанровото многообразие на събитията чрез включване на прояви в областта на танцовото изкуство.

Изпълнението на всички проектни дейности допринася за подобряване на условията за достъп до културния живот, създаването на условия за социалната интеграция на лица в неравностойно положение чрез достъпна среда и предоставяне на достъпни културни услуги за уязвими социални групи.

Зала "Добрич" е част от културния център на града. Тя е построена през 70-те години на миналия век и има богата история. В нея са концертирали световно известни български музиканти, провеждали са разнообразни събития – концерти на професионални и любителски състави; театрални спектакли; училищни и младежки инициативи; аудиториуми, конкурси, фестивали, конференции, тържествени церемонии и образователни програми. С реализацията на проекта и обогатяването на нейния културен календар с нови прояви от областта на танцовото изкуство, зала „Добрич“ ще отвори врати за нови публики и прояви.

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: Областен информационен център - Добрич

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg