Община Велико Търново става част от пилотна платформа за електронно управление

Община Велико Търново става част от пилотния проект и платформата „Облачни е-услуги за администрацията“. Пилотната платформа бе представена на публично събитие организирано от Министерството на електронното управление (МЕУ) и Столична община. Презентацията бе направена от заместник-кмета на София Генчо Керезов, а от страна на Община Велико Търново участие взе д-р Павел Христов – началник на отдел „Информационно обслужване“.

Проектът се реализира по ОП „Добро управление“ 2014-2020, като общата му стойност е 3 560 433 лв., от които 3 026 368 лв. от ЕСФ и 534 065 лв. е националното съфинансиране. Пряк бенефициент е Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ), а срокът за изпълнение е 27 месеца. Пилотно проектът се изпълнява в партньорство от между Министерството на електронното управление (МЕУ) и три общини – Столична община, община Велико Търново и община Челопеч.

Основната цел на проекта е осигуряването на споделен ресурс на електронното управление чрез внедряване на платформа за автоматизация и оптимизиране на работните процеси в администрацията. Изпълнението му е реална стъпка към дигитална трансформация и надграждане на досегашното функциониране на електронните услуги. Платформата за автоматизация ще функционира върху Държавния хибриден частен облак.

Над 50 електронни услуги ще се предоставят на гражданите и бизнеса много по-бързо и удобно, в резултат на което административното обслужване ще бъде значително оптимизирано. Гражданите ще могат да подават своите заявления за съответната услуга чрез портала, достъпен на страницата на Министерството на електронното управление. Освен бързина на обработката, иновативната информационна система ще осигури възможност за непрекъснат мониторинг и обратна връзка.

От следващата година платформата „Облачни е-услуги за администрацията“ ще бъде достъпна и за всички останали общини в страната. За самите администрации системата ще намали чувствително разходите за разработване, поддържане и актуализиране на собствени решения, както и ще осигури оперативна съвместимост между отделните звена. 50-е електронни услуги ще са интегрирани с всички национални регистри и по този начин различни отдели, областни и общински администрации ще могат да си комуникират автоматизирано, бързо и ефективно.

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt