Трето регионално събитие по проект „Знания за НАТУРА 2000“ се проведе в Кюстендил

На 20 юни в Конферентна зала Пауталия в „Парк Хотел Кюстендил“, гр. Кюстендил, се проведе последното, трето регионално събитие по проект „Знания за НАТУРА 2000“. Проектът се изпълнява от края на 2017 г. от Дирекция „Национална служба за защита на природата“ в администрацията на Министерството на околната среда и водите с финансиране от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.

В началото на срещата беше представен опит и добри практики от Австрия и Франция в разработване и изпълнение на планове за управление на защитените зони. След което бяха разяснени възможностите за финансиране в „Натура 2000“ и по-конкретно коя мярка от Националната рамка за приоритетни действия за Натура 2000 (НРПД) от коя европейска програма се финансира. По Програма „Околна среда“ 2021-2027 се финансира разработването на планове за управление на защитени зони и планове за действие за видовете, управление на защитени зони и изграждане на капацитет на заинтересованите страни, подобряване природозащитното състояние на природни местообитания и видове и др. Друга програма, по която се финансират мерки от НРПД, е Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони. С принос към изпълнение на мерки от НРПД са няколко еко мерки, мярка „Биологично растениевъдство“, горско–екологични дейности в горите, плащания за земеделски земи в зоните от „Натура 2000“, подпомагане по „Натура 2000“ за гори, залесяване и възстановяване и др. По Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 са предвидени мерки за устойчив риболов, устойчиви дейности в областта на аквакултурите, опазване и възстановяване на водното биоразнообразие и екосистеми и др. В рамките на Плана за възстановяване и устойчивост беше обърнато внимание на проект, част от компонент 5 Биоразнообразие, в рамките на който ще се създадат база данни за екосистемите, екосистемните услуги и зелената инфраструктура в мрежата „Натура 2000“, оценка на състоянието на екосистемите и екосистемните услуги, възстановяване на екосистеми е др. В края на срещата бе представена ролята на заинтересованите страни в процеса на изпълнение на плановете за управление на „Натура 2000“, като бяха представени добри практики от Финландия, Латвия и партньорски проект с участници от 15 европейски държави в областта на управлението на горите, пасищата и сладководните екосистеми.

Повече информация за регионалните събития от Третата национална кампания можете да намерите на страницата на проект "Знания за Натура 2000".