ОИЦ-РУСЕ УЧАСТВА В КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ „ЗА БЪДЕЩОТО РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА ИВАНОВО“ ПО ОПДУ

Областният информационен център – Русе взе участие в днешната конференция по проект „За бъдещо развитие на Община Иваново“ по процедура „Повишаване на гражданското участие в процесите на изпълнение и мониторинг на политики и законодателство“ на ОП „Добро управление“ 2014 – 2020.

Бенефициент на проекта е сдружение „Център Динамика“, а Община Иваново е партньор. Основната цел на проекта е постигане на ефективно и професионално партньорство с гражданите и бизнеса и подобряване на социално-икономическата среда в резултат на по-открито и отговорно местно управление.

В рамките на конференцията бяха представени осъществените дейности по проекта. Проучване на общественото доверие в общинската администрация и удовлетвореността от ефективността на взаимодействието й с различните социални групи е осъществено в периода октомври – ноември 2022. Освен мнението на гражданите  е проучено и становището на общинските служители. Интерес представлява анализът на резултатите, както и препоръките на анкетираните за посоката, в която усилията на местната власт трябва да бъдат насочени. 38 % от тях смятат, че е нужно да се подобрят пътищата, а 24 % съветват да се намира начин за задържане  на младите хора в населените места на общината.

Според изготвените доклади от специалистите с оглед бъдещето развитие на община Иваново е необходимо да се стимулира активността и мотивацията на местните хора и бизнес за по-голяма ангажираност с проблемите и търсене на техните решения, тъй като към момента гражданите и бизнеса не проявяват голям интерес. Другите препоръки са свързани с:  разширяване на начините и каналите за информация, комуникация, вкл. онлайн;  предоставяне на повече дигитални услуги; подобряване на експертния капацитет на администрацията и представителите на гражданския сектор и тяхното перманентно обучение. По проекта е изготвен и предоставен инструментариум за гражданско участие на местно ниво.  

Проектът „За бъдещо развитие на Община Иваново“ е стартирал през юли 2022 г. и приключва в края на юли 2023 г. Подробна информация за осъществените дейности може да се намери на сайтовете на бенефициента и на Община Иваново.