МИГ „Тервел-Крушари“ ще финансира проекти за неземеделски дейности

Местната инициативна група „Тервел-Крушари“ стартира четвърти прием на проектни предложения по подмярка 6.4. „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ към Стратегията за водено от общностите местно развитие. Целта на подмярката е да се насърчи създаването на нови и да се подкрепи развитието на съществуващи неземеделски дейности на територията на общините Тервел и Крушари. Общият бюджет по настоящия прием е 37 600 лв., осигурени от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

По предходните приеми на подмярката са финансирани общо 9 проекта за оборудване на стоматологични кабинети и оптика, подобряване на материалната база на автосервизи,  разкриване на киносалон, както и за повишаване на конкурентоспособността на местните предприятия.

И през текущия прием, ще могат да кандидатстват регистрирани земеделски стопани или микро предприятия, регистрирани като еднолични търговци или юридически лица по Търговския закон, Закона за кооперациите, както и физически лица, регистрирани по Закона за занаятите. За да са допустими е необходимо минималният стандартен производствен обем на земеделското им стопанство да е не по-малко от 8 000 евро. Задължително изискване е кандидатите да имат постоянен адрес или седалище и адрес на управление на територията на общините Тервел и Крушари, и да осъществяват дейностите по проекта на същата територия.

Размерът на безвъзмездната финансова помощ е от 1 400 лв. до 37 600 лв. Общата стойност на проекта трябва да е в границите от 2 000 лв. до 390 000 лв., като подпомагането е до 70%. За дейности за обновяване на туристически обекти и развитие на туристически услуги финансовата помощ е до 5% от общите допустими разходи. Разликата между пълния размер на допустимите за финансово подпомагане разходи и размера на безвъзмездната финансова помощ се осигурява от кандидата.

Ще се подкрепят инвестиции в производство и/или продажба на неземеделски продукти, развитие на услуги във всички сектори (образователни, счетоводни, одиторски и здравни услуги; грижи за възрастни хора или хора с увреждания и др.), обновяване на туристически обекти (с до 20 помещения за настаняване), развитие, популяризиране и рекламиране на  туристически услуги и др.

Допустими са разходи за материални и нематериални инвестиции свързани с изграждане или подобрения на недвижимо имущество; закупуване (включително чрез лизинг) на нови машини и оборудване; придобиване и създаване на компютърен софтуер и придобиване на патенти, лицензи, авторски права и марки и др. Разходите за предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери и консултантски услуги, консултации за екологична и икономическа устойчивост на проекти и др., направени не по-рано от 01.01.2014 г. също ще се финансират.

Пакетът с документи за кандидатстване и изпълнение e публикуван в системата ИСУН 2020 http://bitly.ws/J8Eu и на електронната страница на МИГ „Тервел-Крушари“ http://bitly.ws/J8FL.

Крайният срок за кандидатстване е до 17:30 часа на 31 август 2023 г. Документите се подават по електронен път чрез попълване и подаване на уеб базиран формуляр, с квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ в системата ИСУН 2020, на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg

На интернет адреса migtk@abv.bg могат да се задават въпроси и да се искат допълнителни разяснения, в срок до 3 седмици преди изтичането на срока за кандидатстване.

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: Областен информационен център - Добрич

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg