Стара Загора ще е домакин на първи обучителен семинар на тема "Водородна икономика" по европроект

Стара Загора ще е домакин на Първи обучителен семинар на тема "Водородна икономика" по проект Green Skills for Hydrogen, ERASMUS+ на ЕС. Това се съобщава на сайта на Тракийски университет, към който е създаден Институтът за устойчив преход и развитие, и който е съорганизатор на събитието. Форумът ще се проведе на 26 юни от 13:30 часа в зала "П. Р. Славейков" на Община Стара Загора.

"Водородът е ключов стълб в плановете за устойчиво енергийно развитие на световната икономика и в частност на зелената сделка на ЕС. До 2030 г. на ниво ЕС необходимостта от квалифицирани кадри по възобновяема енергия и водород ще достигне 1 милион души, a след 10 години в региона на Стара Загора необходимостта от квалифицирани кадри по възобновяема енергия и водород ще достигне 7500 души", казват още организаторите от Института за устойчив преход и развитие и Института по електрохимия и енергийни системи "Акад. Евгени Будевски" при Българската академия на науките.

Със семинара "Водородна икономика" стартира българската програма, насочена към обучение за повишаване на квалификация и преквалификация в иновативната зона на водородните технологии", посочват организаторите.

Форумът има за цел да подпомогне преодоляването на съществуващите административни бариери пред създаването на първата водородна екосистема в България, както и за по-нататъшното внедряване  на водородната икономика на национално ниво.