ТРИДНЕВЕН РИБЕН ФЕСТ ОЧАКВА ЖИТЕЛИТЕ И ГОСТИТЕ НА ПОМОРИЕ

Община Поморие организира тридневен рибен фестивал в изпълнение на проект „Насърчаване развитието и популяризирането на рибарството на територията на община Поморие“, BG14MFOP001-4.082-0001-C01, финансиран по процедура BG14MFOP001-4.82 – МИРГ Поморие Мярка 5 „Засилване на ролята на рибарската общност на МИРГ „Поморие“ в местното развитие и управлението на местните ресурси в областта на рибарството и морските дейности“ от СВОМР на МИРГ Поморие“, който се осъществява с финансовата подкрепа на „Програма за морско дело и рибарство“ 2014-2020г.

Идеята на фестивала е чрез различни събития (театрални скечове, концерти, презентации на рибни ястия и представяне чрез мултимедия на част от живота и занаята на рибарите) да се постигне:

  • запознаване на различните поколения с бита на рибаря и морските дейности, с цел популяризирането на тези дейности сред младите;
  • подчертаване на важността на сектора за територията на община Поморие;
  • популяризиране на местните продукти от рибарство и аквакултури във и извън община Поморие;
  • стимулиране на местната икономика и междусекторното сътрудничество в началото на летния туристически сезон.

Фестивалът ще се проведе на 30 юни, 1 и 2 юли 2023 г., като предвидените дейности ще включат различни възрастови групи в мероприятия, свързани с рибарството и морското дело, с цел запознаване с професията „Рибар“ и морето. Ще бъде създадена и възможност за представяне на културно-историческото наследство и бита на рибаря. Чрез организиране и провеждане на игри на открито, които представят по интересен и атрактивен начин морските професии и дейности, децата също ще вземат активно участие във фестивала. Ще бъде създадена възможност за маркетинг на местните продукти от риба и аквакултури, както и други местни продукти, като това допълнително ще стимулира икономическите дейности на територията на общината.

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център – Бургас.