Община град Добрич осигурява грижа за нуждаещите се по европроект

На 22.06.23 г., в сградата на Община град Добрич се проведе пресконференция по проект ВG05SFPR002-2.001-0081 „Грижа в дома в Община град Добрич“, финансиран по процедура ВG05SFPR002-2.001 „Грижа в дома“,  Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 г. Бюджетът е в размер на 1 715 250,66 лв., от които 85% са от Европейския социален фонд плюс и 15%  национално финансиране.

На срещата присъстваха Йордан Йорданов, Кмет на Община град Добрич, д-р Емилия Баева, зам.-кмет „Хуманитарни дейности“, д-р  Артюн Еринозов, управител на Областен съвет на БЧК-Добрич, Магдалена Миткова, директор на Дирекция „Социално подпомагане“ Добрич, екипът за организация и управление на проекта, представители на Регионална дирекция за социално подпомагане Добрич, служители на общинска администрация, експерти от Областен информационен център-Добрич и представители на медии.

Г-н Йордан Йорданов подчерта, че проектът е продължение на този за патронажни грижи на възрастни хора и лица с увреждания, както и това, че Община град Добрич използва всяка възможност за да осигури подкрепа за тази целева група, зависима от грижа.

Ръководителят на проекта, г-жа Златина Георгиева представи подробна информация за дейностите и начинът на предоставяне на интегрираните здравно-социални услуги на лица с трайни увреждания и възрастни хора в невъзможност от самообслужване. Услугите са почасови и се извършват в дома на потребителите в зависимост от личните им потребности, въз основа на изготвена индивидуална оценка на потребностите. Назначените социален работник и медицинска сестра организират и координират предоставянето на услугите.

Дейностите са разделени на два компонента: здравна грижа и социална подкрепа. Здравните грижи, предоставяни от шест медицински лица включват проследяване на виталните показатели; наблюдение и извършване на манипулации, вкл. венозни пункции и инжекции; наблюдение на хранителния режим на потребителите; предоставяне на информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания. Обучени са 50 лица и са назначени 89 лични асистенти, които осигуряват социална подкрепа на 377 лица, като броят на потребителите може да достигне до 600 лица. Личните асистенти подпомагат потребителите като им оказват помощ в поддържането на личната хигиена, доставката на храна и хранителни продукти поддържане на личната хигиена, закупуването на лекарства, заплащането на битови   сметки (със средства на потребителя), придружаване за посещение при личен лекар и/или в лечебно заведение и др. На лицата, предоставящи услугите са осигурени абонаментни карти за градски транспорт от/до домовете на лицата, работно облекло, лични предпазни средства, трудова медицина, материали и консумативи, вкл. и медицински.

За справяне с възникнали психологически проблеми вследствие на социална изолация, както и за подкрепа за водене на независим начин на живот, на всеки потребител, при заявена потребност и изготвена оценка на потребноста се осигурява психологическа подкрепа. При необходимост се осигурява и рехабилитатор, предоставящ рехабилитационна подкрепа за предпазване от евентуална инвалидност, за по-бързо възстановяване при установено заболяване и др.

Планирано е и провеждането на супервизия на служителите, имаща за цел да подобри  работата им по отношение на качество на услугите, емоционална подкрепа и превенция на професионалния стрес.

Проектът „Грижа в дома в Община град Добрич“ е с продължителност 12 месеца, като дейностите ще приключат на 05.01.2024 г.

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: Областен информационен център - Добрич

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg