Креативни туристически продукти за популяризиране на Добруджа като туристическа дестинация

На 27.06.23 г. в гр. Добрич, екипът на Сдружение Европейски институт по културен туризъм „Еврика“ представи резултатите, постигнати в рамките на проект “Туризъм, културно наследство и креативност”, финансиран от Съвместната оперативна програма за трансгранично сътрудничество “Черноморски басейн 2014-2020”. На пресконференцията присъстваха представители на културни институции, туристическия бизнес, занаятчии, експерти от Областен информационен център-Добрич, медии и други заинтересовани лица.

Проектът се реализира в периода 26.09.2020 г. - 30.06.2023 г. в партньорство с Грузински център за изкуство и култура-Тбилиси (водещ партньор), Сдружение Европейски институт по културен туризъм „Еврика“, Фондация за развитие на град Николаев-Украйна и Община Гори-Грузия. Неговата цел бе включването на културното наследство като ресурс за креативен/творчески туризъм.

След детайлно проучване на заинтересованите страни и ресурсите на целевия регион са проведени обучителни семинари по „Предприемачество“, „Креативен туризъм“ и „Културни продукти в туризма“ с представители на местните занаяти и  туристически сдружения, с цел изграждане на капацитет за създаване и управление на продукти за креативен туризъм. Проведен е конкурс за креативни идеи, девет от които получиха материална подкрепа от проекта за тяхното реализиране и тестване.

Създадени са девет продукта за креативен туризъм в област Добрич, които са тествани под формата на демонстрационни събития. По време на „Фестивалът на занаятите“ се представят демонстрационни работилници на занаяти от Добруджа, където занаятчиите показват знания, умения и традиции в изработката на стари добруджански продукти.  Туристическият продукт Фестивал „По пътя на хляба в Добруджа” включва представяне на традициите в производството на хляб в Добруджа - децата се учат да месят тесто, представят се на хлебни изделия от гагаузка кухня, особеностите на селската кухня, демонстрация на технологията за правене на хляб в миналото, както и дегустация на хляб с квас и спелта.

В „Майсторския клас по дърворезба“ участниците се запознават със спецификите на този стар занаят, с различните видове дървесина и основните техники на обработка. В Майсторския клас по Иконопис, воден от иконописеца Павлин Пенев, участниците се запознават с няколко класически стила на български иконописни школи, със символиката, която е вложена в иконите, както и с техниката на изработка при различните школи и епохи. Креативният продукт „Сувенири на Добруджа“ е свързан с изработка на прототипи на сувенири на Добрич от естествени материали. Под ръководството на майстор Ивайло Маринов, участниците изработват сувенири от кожа и керамика, съдържащи характерните за региона на Добруджа символи като слънце, слънчоглед, житен клас и др.

Кулинарна дегустация на 7 местни ястия приготвени по традиционни рецепти включва туристическия продукт „Кулинарното ателие „7 от 7“. Мероприятието се организира от кулинарна група към Народно читалище "Кирил и Методий - 1941" с. Ефрейтор Бакалово, община Крушари. Останалите разработени креативни продукти са „Здравословен семинар „Пшенична трева“, еднодневен тур до производител на пчелни продукти в с. Прилеп, община Добричка и еднодневна обиколка на малки добруджански стопанства с демонстрация и тестване на тяхната продукция - зеленчукопроизводство, овощарство, животновъдство и др.

В рамките на проекта са проведени инфо турове, на които са демонстрирани  разработените туристически маршрути пред представители на културни институции и туристически сдружения от Област Добрич, украински и грузински туроператори. Креативните туристически продукти са представени на Изложение на занаяти и приложни изкуства „Етнофест“ в панаирната палата в  гр. Тбилиси, Грузия и на Международната туристическа борса в Берлин, Германия.

На територията на партньори по проекта, Грузия и Украйна също са изготвени по девет продукта, които са обедини тематично в „Маршрут на традиционните занаяти“, маршрут „Кулинария и вино“, маршрут „Празници и ритуали“. Подробна информация за продуктите и хората, които стоят зад тях, е представена на уеб сайта на проекта https://www.tourndo.com.

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: Областен информационен център - Добрич

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg

Файлови документи
Прикачен файл Size
323024742_1538958416601022_4969549446334609966_n.jpg 493.05 KB