По проект приключва реновирането на Музей „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново

Община Велико Търново приключва дейностите по проекта за реконструкция и обновяване на Музей „Възраждане и Учредително събрание“ в старата столица. Цялостното реновиране на историческата сграда включва ремонт на покрива, обновяване на фасадата, изграждане на отоплителна инсталация и вентилация, подмяна на дограмата и канализацията, смяна на вътрешните настилки и облицовки, изграждане на вътрешна и външна съвременна достъпна среда.

Общата стойност на проекта е 2 850 760 лв., като 1 743 689 лв. от средствата са осигурени по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, националното съфинансиране е в размер 307 709 лв., 730 941 лв. са осигурени с инвестиционен кредит от „Регионален фонд за градско развитие“, а участието на Община Велико Търново, като бенефициент по проекта е 68 420 лв.

Ремонтът на емблематичната за старата столица сграда започна през септември м. г. Ремонтните дейности трябваше да приключат до началото на май т.г., но непредвидени обективни обстоятелства забавиха окончателната реализация на проекта.

До момента почти изцяло са възстановени орнаментите, направени от майстор Колю Фичето през далечната 1872 година, когато е построена сградата. Вече са подменени и всички прозорци, монтирани са и нови улуци, приключи и реконструкцията на покрива. Сега дейността на строителите е съсредоточена във вътрешната част на музея, който е обявена за паметник на културата с национално значение още през 1965 г.

Очаква се обновеният Музей „Възраждане и Учредително събрание“ да посрещне първите си посетители в края на лятото. С реализация на проекта за неговото реновиране се допринася за цялостното подобряване на културната среда и инфраструктура в града.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt