ОИЦ-ЛОВЕЧ С УЧАСТИЕ В РАБОТНА СРЕЩА НА МИГ - ТРОЯН, АПРИЛЦИ, УГЪРЧИН

На 03.07.2023 г. в залата на Общински съвет - гр. Априлци се състоя работна среща във връзка с подготовката на новата стратегия за развитие на територията на Местна инициативна група /МИГ/ - Троян, Априлци, Угърчин, в която участие взе и екипът на Областен информационен център - Ловеч.

Срещата се проведе при завишен интерес от страна на местната общност, като взеха участие над 30 заинтересовани граждани от гр. Априлци, в т.ч. представители на местната власт, на малкия и среден бизнес, на неправителствения сектор.

Експерти от Местната инициативна група представиха пред заинтересованите участници новата структура на стратегията за развитие на територията и кратки пояснения по мерки, които се предвижда да бъдат включени в стратегията за развитие. През периода 2023 – 2027 година на територията на МИГ - Троян, Априлци, Угърчин се предвижда да бъде изпълнявана многофондова стратегия за развитие, включваща мерки от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2021 – 2027 г.,  Програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г., Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 г., Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 г. и Програма „Образование“ 2021 – 2027 г.

Амбициите на местната общност са през следващия програмен период да продължат общите усилия на гражданите посредством прилагането на подхода Водено от общностите местно развитие /ВОМР/ да се постига устойчиво развитие на територията чрез прилагане на иновативни методи и подходи, дигитализиране на основните икономически сектори, прилагане на мерки, насочени към кръгова икономика за опазване на околната среда, постепенно въвеждане на принципите и подходите на „интелигентните селища“.