ЗАПОЧНА МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ЕЛЕКТРОТЕХНИКА И ЕЛЕКТРОНИКА В РУСЕ

Със символична първа копка започна днес ремонтът  на Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов“ (ПГЕЕ "Апостол Арнаудов"). Той е  част от проект BG16RFOP001-3.002-0004-С01 „Обновяване и модернизация на регионалната образователна инфраструктура чрез подобряване на материално-техническата база на 17 държавни професионални гимназии в системата на МОН в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч, Русе и Търговище“. В Русе общо шест професионални училища попадат в обхвата на проекта. При три от тях вече са завършени ремонтните дейности: професионалните гимназии по механотехника, икономика и управление, както и по строителство, архитектура и геодезия. В още две училища предстоят подобни дейности – професионалните гимназии по транспорт и по туризъм.

Обновяването на сградния фонд на Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов“ е на обща стойност 2 016 000 лева с ДДС. Сумата е безвъзмездна финансова помощ и се осигурява чрез ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020.  Инвестицията включва полагане на топлоизолация, подмяна на съществуващите врати с алуминиеви с ПДЧ пълнеж, частична шпакловка и боядисване. Предвижда се още пълна подмяна на отоплителната станция, доставка и монтаж на нова абонатна станция. Ще бъдат сменени осветителните тела с енергоспестяващи, освен това ще се изгради и пожароизвестителна инсталация с гласово оповестяване.

Сред най-съществените компоненти на проекта е осигуряването на достъпна среда. С тази цел ще се монтира подемна платформа за лица в неравностойно положение до първия етаж на сградата и рампа до входа на физкултурния салон; асансьорна уредба с 4 спирки от партер до 4-ти етаж; адаптиране на санитарни възли за хора с увреждания на 2, 3 и 4 етаж, идентични на изградената на 1 етаж. Не на последно място ще се облагороди прилежащото дворно пространство и спортната площадка.

От по-добрите условия в учебното заведение ще се възползват 483 ученици, както и техните учители.

По време на официалната церемония началникът на РУО – Русе Росица Георгиева заяви, че реализирането на проекта е от голямо значение, защото стремежът да се  повишава качеството на образованието минава и пред обновяване на материалната база на професионалните училища,  които са важни за съвременното развитие.