Във Велико Търново се проведе третото регионално събитие по проект „Знания за натура 2000“

Във Велико Търново се проведе Регионално събитие на тема: „Повишаване на информираността и изграждане на капацитет за участие на заинтересованите страни в процеса на изпълнение на планове за управление на НАТУРА 2000“.

Проявата бе част от третата Национална кампания по проект „Знания за натура 2000“. В събитието взеха участие представители на областна и общински администрации, РИОСВ - Велико Търново, ДФ „Земеделие“ и общински служби „Земеделие“, местни инициативни групи, държавни ловни и горски стопанства, РДГ Велико Търново, Териториален областен офис на НССЗ, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, представители на бизнеса, неправителствени организации и др.

Първият панел от програмата представи опит и добри практики за изпълнение на мерки в защитените зони от „Натура 2000“. Във втория панел бяха разяснени възможностите за финансиране в „Натура 2000“, а в третия бе обяснена ролята на заинтересованите страни в процеса на изпълнение на плановете за управление на „Натура 2000“. Присъстващите имаха възможност да зададат своите въпроси и да получат отговори в рамките на четвъртия панел, в който се проведе дискусия по отделните темите от програмата на събитието. Основните акценти в дискусията бяха поставени върху проекти в областта на управлението на горите и пасищата, в т.ч. прилагане на мерки за предотвратяване на разпространението на пожари.

Проектът „Знания за натура 2000“ стартира с провеждане на проучване на комуникационните потребности и нагласи на заинтересованите страни и широката аудитория за подхода за управление на Натура 2000, за ролята и участието им в процеса на разработване на планове и изпълнение на мерки в плановете за управление на Натура 2000.

Третата Национална кампания по проект „Знания за Натура 2000“ продължава със следващите регионални събития: на 10 юли в Монтана, на 11 юли във Видин, на 12 юли във Враца и т.н. Информационната кампания ще обхване всички областни градове в страната.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt