МУЗЕЙ НА ПЛАНИНАТА И ХОРАТА ПРАВЯТ В БАНСКО ПО ЕВРОПРОЕКТ

Музей на планината и хората ще разказва за традициите и природата на Банско. По време на пресконференция общинското ръководство и експерти представиха дейностите по проект „Създаване на музей на планината и хората, с изложение на местни традиционни занаяти“. Проектът се изпълнява по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г.

Бъдещият музей, който ще бъде разположен в Дом на изкуствата в Банско, ще предлага на своите посетители мултимедийни прожекции в съчетание от звук и светлина и 2D и 3D ефекти. Посетителите ще могат да се „разходят“ из Пирин планина благодарение на специално изработен макет, поставен под стъклен под. „Със сигурност новият музей ще бъде различен от това, което традиционно сме свикнали да виждаме в такива институции и по тази причина е доста амбициозно начинание за община Банско“, каза при представянето на проекта неговият ръководител и зам.-кмет в общината Сашка Въчкова. "В същото се предвижда един кът, където да има постоянно изложение на съхранени местни занаяти, защото винаги такова е било виждането, че трябва да съчетаем традиционното с модерното и че трябва да положим усилия да бъдат запазени местните занаяти, с които Банско от много време се гордее", каза още Сашка Въчкова.

Основната цел на проекта е създаване на работни места и интегриране на уязвими групи, повишаване на конкурентоспособността им на пазара на труда и представяне на Банско като симбиоза от природни и културно – исторически ресурси. По проекта ще бъдат назначени петима души, които ще бъдат ангажирани с дейности по обслужване на изградения музей, а с тяхното обучение и развитие ще бъдат ангажирани двама ментори, които са от служителите на Музеен комплекс – Банско.

Проектът интегрира и социални цели като включва и ангажирането на лица в неравностойно положение в дейност по изработване на сувенири. Те ще бъдат обучавани от трудотерапевти от общинска служба „Заведения за социални услуги“, със съдействието на местни дърводелски работилници. Изработените от тях сувенири ще се предлагат на щанд в постоянното изложение.

Музеят ще предлага възможност туристите да се докоснат и до забележителностите около Банско, с което да се повиши интересът към археологически, природни и културни обекти.

„Мисля, че това ще бъде първият подобен музей в страната и сам по себе си ще привлече интереса на туристите, като се надявам, че специалистите в музейното дело, туризма и занаятите ще успеят да изпълнят със съдържание новия музей като експозиции и като събития“, каза по време на пресконференцията кметът на Банско Иван Кадев. Той изрази очакване мястото да направи културния и фестивален календар на планинския град още по-богат и интересен, което да е поредна стъпка към утвърждаване на Банско като целогодишна дестинация.

Общата стойност на проект „Създаване на музей на планината и хората, с изложение на местни традиционни занаяти“ е 372 504 лева, от които безвъзмездната финансова помощ е 43,7%. Община Банско участва със собствено финансиране е в размер на близо 210 хиляди лева, или малко над 56% от стойността на проекта. Дейностите по изпълнението на проекта трябва да бъдат завършени до 30 април 2024 г.

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com