Община Свищов започна изпълнението на два проекта с европейско финансиране

Община Свищов стартира изпълнение на дейностите по проект „Повишаване компетенциите на общинска администрация – Свищов за ефективно и ефикасно изпълнение на ПРР“ по процедура BG16RFOP001-8.006 „Подкрепа за бенефициентите по ОПРР за ефективно и ефикасно изпълнение на ПРР“. Финансирането е по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Общият размер на одобрените разходи за изпълнение на проекта възлизат на 180 000 лв., които са изцяло безвъзмездната финансова помощ. Проектното предложение бе одобрено за финансиране от УО на ОПРР 2014-2020 на 27 юни т.г.

Проектът има за цел осигуряване на подкрепа за Община Свищов за ефективно и ефикасно изпълнение на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г., както и подобряване на професионалната компетентност на служителите за по-ефективното и ефикасно управление и изпълнение на проекти, финансирани с европейски средства. Заложените дейности включват организиране и провеждане на обучения, насочени към осигуряване на систематизирани познания за разработване, управление и отчитане на проекти през програмен период 2021-2027 г. и ИТИ. Предвидено е също така и обмяна на опит, идентифициране и трансфер на добри практики с други общини – бенефициенти по ОПРР. В рамките на проекта се предвижда и доставка на компютърна и периферна техника за работа на служителите, ангажирани с управление на проекти, както и изготвяне на 2 броя финансови анализи.

От началото на м. юли Община Свищов започна и реализация на проект „Укрепване на общинския капацитет в Община Свищов, в изпълнение на правомощията по Закон за социалните услуги, Закон за личната помощ и Закон за хората с увреждания“, по процедура BG05SFPR002-2.002 „Укрепване на общинския капацитет“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. Одобреното финансиране е в размер на 157 882 лв., а срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца, считано от 01.07.2023 г.

Проектът има за цел гарантиране качеството и ефективността на социалните и интегрираните здравно-социални услуги, които се предоставят на територията на общината. Изпълнението на проекта ще позволи плавното и безпроблемно въвеждане на реформите в областта на социалните услуги и личната помощ и ще ускори предоставянето на по-ефективна, ефикасна и качествена грижа на лицата от най-уязвимите групи от населението на община Свищов.

В изпълнение на заложените цели и дейности е предвидено поддържане на регистър на социалните услуги, осъществяване на контрол и мониторинг, анализи на потребностите, състоянието и ефективността на социалните услуги, насочване на потребители за ползване на услуги по ЗСУ, разработване на програми за качеството на социалните услуги, надграждане на знанията и компетенциите за работа по механизма за личната помощ, дейности подпомагащи хората с увреждания, провеждане на разяснително - информационни кампании и др.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt