МАДАН И РУДОЗЕМ ЩЕ СИ ПАРТНИРАТ ЧРЕЗ МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА “КИЧИКА”

Кметът на Мадан Фахри Молайсенов официално получи договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на проект „Подготвителни дейности по разработване на стратегия за периода 2023-2027 г. на МИГ „Кичика“ – Мадан – Рудозем“ .

По проекта се разработва СТРАТЕГИЯ ЗА ВОМР 2023-2027 Г. НА МИГ „КИЧИКА“-МАДАН-РУДОЗЕМ“ /СВОМР 2023-2027/, с цел бъдещо прилагане на територията на общините Мадан и Рудозем, кохерентна, с непрекъснати граници и на която територия, не е изпълнявана стратегия за местно развитие, заяви маданският кмет.

Целевите групи, които ползват продуктите и въздействията, генерирани чрез реализацията на проекта, са представители на местните власти, НПО, местни предприемачи, както и цялото население на територията на МИГ “КИЧИКА” – общините Мадан и Рудозем (област Смолян).

ЦЕЛИ:

- Да се подпомогне процеса за подготовка на СВОМР 2023-2027, която да даде възможност за бъдещото и финансиране от ЕЗФРСР или от повече от един от Европейските структурни и инвестиционни фондове;

- Да се информира местното население, относно възможността за финансиране на СВОМР 2023-2027 по повече от един фонд и за възможностите за бъдещото и прилагане на територията на МИГ;

- Да се насърчи активното включване на местното население в разработването на СВОМР 2023-2027 и да се акумулира заинтересованост за бъдещото и прилагане на местно ниво;

- Да се осигури функциониране на МИГ на местно ниво с местни лидери и екипи, притежаващи умения и капацитет за активно участие по време на разработване на СВОМР 2023-2027, включително за работа с местната общност и в рамките на местното партньорство, както и за бъдещото и прилагане в съответствие с актуални условия, изисквания и законодателство на европейско, национално и местно ниво.

Договорът е от изключителна важност, тъй като представлява своеобразна стъпка към одобряване на стратегията за Водено от общностите местно развитие, чрез реализацията, на която ще се подпомагат проекти на малкия и среден бизнес на територията на двете общини.