Приключи европейски проект за рекултивация на депото за твърди битови отпадъци в община Кочериново

На 11.07.2023 г. в сградата на община Кочериново се проведе заключителна пресконференция и официална церемония за закриване на обекта по проект „Рекултивация на общинско депо за неопасни твърди битови отпадъци, находящо се в землището на с. Бараково, община Кочериново“.

Проектът се реализира чрез договор за безвъзмездна финансова помощ сключен между община Кочериново и УО на ОПОС по процедура BG16M1OP002-2.010 „Рекултивация на депа за закриване, предмет на процедура по нарушение на правото на ЕС по дело С-145/14“ по приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.“. Обща стойност на проекта: 4 807 527,58 лв., от които 4 086 398.44.лв. европейско и 721 129.14 лв. национално съфинансиране. Изпълнението на проекта е с начало 05.04.2021 г. и крайна дата 12.12.2023 г.

Дейностите по СМР стартираха на 07.09.2022 г. и приключиха на 10.07.2023г. с Протокол за приемане на част Техническа рекултивация на основание чл. 23 във връзка с чл. 19, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за опазване на земеделските земи, като по този начин се изпълни основната цел на проекта. Официални гости на събитието бяха областният управител на област с административен център Кюстендил г-н Александър Пандурски, представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите-Благоевград г-жа Светлана Вучкова и г-н Ангел Георгиев, председателят на Общински съвет-Кочериново Елена Бозовайска, представители на строителя, служители и жители на общината. Кметът на Община Кочериново г-н Иван Минков изказа благодарности към всички институции, избраните изпълнители следпроведени обществени поръчки и всички служители на Общината, участващи в проекта за успешното изпълнение като сподели, че проектът е бил важен не само за общината, но и за държавата.

По време на пресконференцията ръководителят на проекта – инж. Радка Георгиева представи изпълнените дейности и постигнатите резултати, а именно – Рекултивирано и приведено в съответствие с нормативните изисквания 1 брой депо за неопасни битови отпадъци на община Кочериново.

Реализирането на проекта допринесе за постигане целите на процедура “Рекултивация на депа за закриване, предмет на процедура по нарушение на правото на ЕС по дело C-145/14”. Изпълнението на проекта допринесе за изпълнение на предписанията на действащото българско законодателство в областта на отпадъците и подобри значително екологичната обстановка на територията на общината. Пресконференцията бе последвана от официална церемония по закриване на обекта, находящ се в землището на с. Бараково, община Кочериново.