Областен информационен център – Видин и Звеното по медиация започват кампания за популяризиране на Интегрираните териториални инвестиции в област Видин

Управляващият орган на водещата програма по прилагане на интегрирани проекти в шестте планови райони на страната - „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. -  обяви за първи път възможност за кандидатстване с концепции за ИТИ, с краен срок  27.09.2023 г., 17:30 часа. Във връзка с това Областен информационен център – Видин и Звеното по медиация започват кампания за популяризиране на Интегрираните териториални инвестиции в област Видин, която ще се проведе през месеците август и септември 2023 г.

В рамките на кампанията ще бъдат разяснявани условията за изпълнение, както и реда за получаване на писма за подкрепа по смисъла на чл. 19, ал. 1, т. 3 от Закона за регионалното развитие. Звеното по медиации ще оказва и съдействие при сформирането на партньорства между заинтересованите страни.

Допустими кандидати са всички държавни, регионални и местни институции, бизнес и неправителствени организации на територията на област Видин, вкл. селските общини от областта, съгласно съответните условия на публикуваните Насоки.

В рамките на кампанията ще бъде проведено допитване с максимално широк кръг заинтересовани страни, доколко познават подхода ИТИ и дали биха поели инициативата за изпълнение на подобен интегриран проект. Други предвидени дейности до края на  кампанията са провеждане на минимум две срещи с представители на трите групи заинтересовани страни за представяне на условията на първата покана за финансиране на ИТИ и среща с медиите.

Освен Програма „Развитие на регионите", още пет Европейски програми ще финансират интегрирани проекти в периода 2021-2027. Това са: Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“; Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“; Програма „Образование“; Програма „Околна среда“ и Програма „Развитие на човешките ресурси“.

Кандидатстването с концепциите е планирано в две фази, по време на които техническа и комуникационна роля на всички потенциални кандидати ще осигуряват експертите от Звената по медиация и публични консултации на Областен информационен център - Видин, като част от Експертния състав на Регионален съвет за развитие на Северозападен район за планиране (NUTS 2).

Същите услуги по медиация в северозападен район за планиране ще се изпълняват и от останалите Областни информационни центрове в региона:

Областен информационен център – Монтана

Областен информационен център – Враца

Областен информационен център – Плевен

Областен информационен център – Ловеч