ОИЦ-Добрич представи ролята си в прилагането на интегрирания териториален подход

Областен информационен център – Добрич запозна експертите от Община град Добрич с функциите на Регионалните съвети за развитие (РСР) по процедурата BG16FFPR003-2.001 - Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027.

Геновева Друмева, управител на информационния център представи функциите РСР, който ще се подпомага от експертен състав, съставен от три отделни звена със специфични функции. Звената за медиации и за публични консултации се състоят от експертите от Областните информационни центрове, а в звеното за предварителен подбор влизат четирима представители на териториалното звено на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в региона за планиране от ниво 2 и по двама представител на програмите, участващи във финансиране на проекти от концепции за ИТИ.

Звеното за медиации ще съдейства за сформирането на партньорства между заинтересованите страни на регионално ниво за разработване на ИТИ, провежда разяснителни кампании и информационни дейности за популяризиране възможностите за реализация на ИТИ и прилагането на интегрирания териториален подход. Звеното за публични консултации ще организира и провежда публични консултации и представяния сред широката общественост, свързани с разглеждане и обсъждане на подадените концепции за ИТИ, преминали етапа на проверка за административно съответствие и допустимост. Чрез звеното ще се осигури участието на местните общности в процеса на обсъждане и подбор на ИТИ, като мненията и коментарите от обсъжданията се ще се вземат под внимание. Едновременно с това, Звеното за предварителен подбор ще извършва проверка за административно съответствие и допустимост, както и приоритизация на подадените концепции за ИТИ съгласно критериите на процедурата.

В края на срещата беше дискутиран процеса по провеждане на публичните обсъждания на ИТИ сред широката общественост и разнообразни методи за привличане и отчитане на обществената подкрепа.  

Участието на ОИЦ-Добрич бе част от „Практическо обучение за създаване на Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) за програмен период 2021-2027 г.“, организирано по проект „Подобряване и укрепване на капацитета на Община град Добрич“. Проектните дейности са финансирани от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., по процедура BG16RFOP001-8.006 „Подкрепа за бенефициентите по ОПРР за ефективно и ефикасно изпълнение на ПРР“ в рамките на приоритетна ос 8 „Техническа помощ“.

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.  

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: Областен информационен център - Добрич

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg