Областният информационен център - Пловдив разяснява концепциите за интегрираните териториални инвестиции (ИТИ)

Интегрираните териториални инвестиции (ИТИ) за по-сериозно сътрудничество между различни заинтересовани страни – общини, представители на национални институции, местни общности, бизнес, НПО, научни среди и гражданско общество ще са водещ инструмент, по който ще може да се кандидатства за европейско финансиране през настоящия програмен период 2021-2027 г., това стана ясно днес по време на събитие, организирано от  Областен информационен център – Пловдив. На срещата бяха уточнени детайлите, свързани с етапите за кандидатстване и изискванията за подготовка на концепции за ИТИ, които да участват в процедурата за подбор на регионално ниво. Целта е да се обмислят и представят интегрирани концепции, проектни идеи, включващи средства от различни програми, различни мерки, различни заинтересовани страни, така че да има реален принос от предложението върху съответния регион от ниво 2.

Работата по процеса на подаване и подбор на концепции за ИТИ се осъществява от Регионалните съвети за развитие, които се подпомагат от 3 експертни звена. Две от звената  - звеното за медиация и звеното за публични консултации са съставени от експерти на Областните информационни центрове на регионално ниво.

 „Ролята на звеното за медиация е съсредоточена върху подготвителната част за набиране на концепции за ИТИ, когато е необходимо да бъде създадена среда за срещи, за намиране на партньори, за разясняване на процедурата. Целта ни е да подпомогнем максимално допустимите бенефициенти, така че всички заинтересовани страни могат да се обръщат към нас – Областните информационни центрове, за каквито и да е консултации относно подаване на концепции за ИТИ“, - коментира Нели Караджова – управител на ОИЦ-Пловдив и допълни, че срокът за кандидатстване с концепции е до края на септември, което налага и известно ускоряване на темпото по сътрудничество между различните общини, организации и други заинтересовани страни.

Пояснения за възможностите на териториалния инструмент ИТИ даде и Юлиян Моллов – началник на отдел „Южен централен район“  към главна дирекция „Стратегическо планиране и програми за регионално развитие“  на МРРБ и и секретар на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район за планиране. Той посочи, че една идея за ИТИ може да се реализира както на територията на повече от една община, така и на територията на повече от един регион, а дейностите обхващат широк спектър от мерки – инфраструктурни мерки за насърчаване на икономическата активност, енергийна ефективност, зелена градска инфраструктура, образователна, здравна и социална инфраструктура, култура, спорт и туризъм.

Финансирането и изпълнението на новия регионален подход ще се осъществява от 6-те програми за споделено управление на европейски средства в България през програмен период 2021-2027 г. Това са водещата програма на подхода - Програма „Развитие на регионите“, Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, Програма „Образование“, Програма „Околна среда“ и Програма „Развитие на човешките ресурси“.