Двудневен семинар за общинските администрации проведе Областен информационен център – Монтана

Изнесен двудневен семинар за общинските администрации от областта проведе във Вършец Областният информационен център (ОИЦ) в Монтана. Целта на събитието бе представяне на успешни проекти и добри практики от програмен период 2014 – 2020 г., както и дискусия за новия териториален подход, чрез който ще се финансират проекти за градска среда в периода до 2027 г.

Форумът бе открит от кметовете на Вършец и Монтана, които приветстваха присъстващите с добре дошли.

„Ние не можем да бъдем пренебрегвани като регион. Всички тези изпълнени проекти показват, че се развиваме стратегически, и аз се радвам, че този край на Северозападна България получи заслуженото си развитие, което заслужава от години.“, започна обръщението си кметът на Вършец Иван Лазаров.

Кметът на Монтана Златко Живков поздрави екипа на ОИЦ за организираното събитие и представи някои от най-успешните проекти на Община Монтана – обновените и модернизирани градски паркове, училища и детски градини, социалните жилища, както и най-големия проект в културна инфраструктура на общината, финансиран с европейски средства – основният ремонт на Народно читалище „Разум 1883”.

„Най-хубавото нещо на оперативните програми е това, което ни дават проектите – добавена стойност, по-добри условия за живот, нова околна среда. Голямата част от тези неща мислех, че няма как да се случат в Монтана, а сега не съм доволен. Човек трябва да надскочи собствените си бариери. Това е начинът.“, сподели градоначалникът.

Семинарът продължи с презентация за успешни общински проекти в областта на градското развитие, екологията, образованието, културата, спорта, туризма и др., финансирани по оперативните програми и изпълнени в рамките на програмен период 2014 – 2020 г. Освен експертите от общинските администрации, своя опит и добри практики споделиха и представителите на МИГ – Берковица и Годеч и МИГ – Лом, които обърнаха внимание на значението на малките проекти за местните общности.

Втората част на семинара бе посветена на възможностите за устойчиво градско развитие чрез новия териториален подход за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ). Управителят на Областния информационен център Александрина Здравкова представи отворената за кандидатстване процедура „Концепции за интегрирани териториални инвестиции“ по Програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 и даде разяснения, свързани с процеса по подготовка, разработване и одобрение на концепции съгласно Единните указания за кандидатстване. Тя припомни и ролята на Областните информационни центрове в стратегията за интегрирани териториални инвестиции като участници в Звената за медиация и Звената за публични консултации в експертния състав на Регионалните съвети за развитие.

В края на семинара всички участници благодариха на Областен информационен център – Монтана за предоставената възможност да обменят опит с колегите си и за полезните съвети, получени по време на дискусията.