ТУРИСТИЧЕСКИ МАРШРУТ ПРЕДАВА ДУХОВНОТО ПОСЛАНИЕ НА АНТИЧНИЯ НЕСЕБЪР ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

На Информационна среща на тема „Възможности за дигитален маркетинг на културното наследство в Черноморския регион“ беше представен проект, който фокусира вниманието върху града на ЮНЕСКО  като  целогодишна туристическа дестинация. „Духовното послание на Несебър“ е туристически маршрут, който включва 10 културно-исторически ценности в старинната част на Несебър и събира в едно културно наследство, традиции и емоционални преживявания.

Инициативата е реализирана от Асоциацията на българските черноморски общини в рамките на проект „HERIPRENEURSHIP – Подобряване на туристическите услуги в обекти на ЮНЕСКО с цел създаване на нови инвестиционни възможности в Черноморския басейн“, финансиран от Съвместната оперативна програма за трансгранично сътрудничество по Европейски инструмент за съседство „Черноморски басейн 2014-2020“.

Туристическият маршрут включва паметници, музеи, църкви, както и нематериално наследство на града – риболова като жива традиция и забележителното присъствие на „Българския папа” (Йоан XXIII) и отношението му към Несебър.

Проектът HERIPRENEURSHIP предвижда повишаване осведомеността за културното наследство и доказване на икономическите ползи от неговото популяризиране.

Пилотната концепция предлага представяне на историята, културата и наследството, свързани с духовното развитието на обществото и отношение към религиозните, ежедневните и живите традиции.

По време на срещата бяха представени и разработените по проекта дигитални продукти за реклама на културното наследство в Черноморския регион:

– дигитален справочник на обекти  на материалното и нематериалното наследство на ЮНЕСКО в 6 черноморски държави, сред които и стария град Несебър;

– онлайн резервационна платформа (online booking app) с описание на обектите и възможност за бързи резервации за туристически посещения;

– интерактивни игра (насочена към групи туристи – семейства, младежи);

– електронна книга с визуализация на 10-те локации в стария град на Несебър;

– информационна платформа интегрираща всички дигитални приложения;

– рекламен филм “Духовното послание на Несебър“.

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център - Бургас