УЧАСТИЕ НА ОИЦ-ЛОВЕЧ В ОБЛАСТЕН СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЛАСТ ЛОВЕЧ

На 20 юли 2023 г. от 10.30 часа в зала 101 на Областна администрация Ловеч се проведе заседание на Областния съвет за развитие на Област Ловеч, в което участие взе и представител на Областен информационен център – Ловеч. Мариана Бандрова, експерт ИОУ в ОИЦ–Ловеч, презентира инструмента Интегрирани териториални инвестиции /ИТИ/, посредством който ще се прилага Интегрираният териториален подход. ИТИ е териториален инструмент на кохезионната политика, който се реализира с подкрепа по Приоритет 2 „Интегрирано териториално развитие на регионите“ на ПРР 2021-2027 г., както и със средства от други програми, съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и Европейския социален фонд + (ЕСФ+).

Целта на инструмента ИТИ е да се насърчи партньорството и сътрудничеството между различни общини, институции и заинтересовани страни, както и осъществяването на интегрирани мерки без оглед на административно–териториалните граници. В концепции за ИТИ могат да участват всякакъв вид проекти, финансирани от различни източници, като водещи са общи специфики или потенциали за развитие на целевите територии в съответствие с Интегрираните териториални стратегии за развитие /ИТСР/ на регионите за планиране от ниво 2.

Представителят на Областния информационен център – Ловеч предостави и информация за отворената на 27.06.2023 г. за кандидатстване в ИСУН 2020 процедура: „Концепции за Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ)“, която ще се реализира в рамките на Програма „Развитие на регионите“ /водеща/, Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, Програма „Образование“, Програма „Околна среда“ и Програма „Развитие на човешките ресурси“. В рамките на подхода ще се финансират мерки за обновяване и модернизация на пътна, образователна, здравна, социална, културна и туристическа инфраструктура, енергийна ефективност и устойчива градска мобилност, мерки в областта на образователната интеграция и подобряване на връзката на образованието с пазара на труда, насърчаване на заетостта, социално включване и младежка заетост и др. Допустими бенефициенти са широк кръг заинтересовани страни, сред които: държавни органи; областни администрации; общински власти на всички градски и селски общини; представители на гражданското общество (неправителствени организации, организации на работодатели и на синдикати, фондации); представители на бизнеса (предприятията); научна и академична общност; сдружения на собственици на сгради в режим на етажна собственост; лечебни заведения, държавна или общинска собственост (само в партньорство с Министерството на здравеопазването или общината; културни институти; други организации от публичния сектор.

Водеща функция в процеса на подбор на концепции за ИТИ имат Регионалните съвети за развитие (РСР), които включват областни управители, кметове и/ или председатели на общинските съвети на общини от съответния регион за планиране. РСР се подпомага от три експертни звена сред които звено за медиации и звено за публични консултации, чиито функции се осъществяват от Областните информационни центрове. Звеното за медиации съдейства за сформирането на партньорства между заинтересованите страни на регионално ниво и разяснява възможностите за реализация на ИТИ, а Звеното за публични консултации организира и провежда обществени консултации и представяния, свързани с разглеждане и обсъждане на подадените концепции за ИТИ. Чрез тях се осигурява участието на местните общности в процеса на подбор, като мненията и коментарите от обсъжданията се вземат под внимание от РСР при одобрение на концепциите.

В ИСУН 2020 (government.bg) са публикувани Единни указания за кандидатстване с концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ), като крайният срок за кандидатстване по процедура: BG16FFPR003-2.001 „Концепции за интегрирани териториални инвестиции /ИТИ/“ е до 17:30 часа на 27 септември 2023 г.

 

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 Областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕСИФ в България.