Потенциалът за интегрирани териториални инвестиции беше обсъден на форум в Добрич

Съвместно събитие за разкриване на потенциала за разработване на концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) осъществиха КРИБ-Добрич и Областен информационен център-Добрич. В него участваха представители на администрациите на осемте общини от област Добрич.

КРИБ – Добрич представи проучване на изпълнението на Плановете за интегрирано развитие на общините (ПИРО) в област Добрич пред представители на осемте местни администрации. Те бяха запознати и с изведените въз основа на това препоръки. Проучването е осъществено по проект „Партньорства за развитие“, финансиран от ОП „Добро управление“. Той се осъществява от Сдружение "Работодателска организация "КРИБ - Добрич" и Община Тервел.

Ръководителят на проекта Галина Митева, председател на УС на КРИБ Добрич, посочи, че целта на проучването е мониторинг върху работата на общинските администрации в област Добрич при изпълнение на законовите изисквания за  партньорство, публичност и прозрачност на всички нива при осъществяване на планирането, програмирането, финансирането, наблюдението и оценката на ПИРО. То цели също подпомагане успешното  прилагане на новия подход на интегрирани териториални инвестиции в общините от Добричка област.

Всички общини са публикували на уеб страницата си проект на ПИРО и покана за неговото обсъждане. 75 % от общините са публикували ПИРО на портала за обществени консултации на Министерския съвет. Всички ПИРО на общините съдържат раздел, отнасящ се до „партньорите и заинтересованите страни и формите на участие в подготовката и изпълнението на плана при спазване на принципите за партньорство и осигуряване на информация и публичност“. Не са открити документи, удостоверяващи, че „общинският съвет осигурява участието на заинтересованите органи, организации, физически и юридически лица при спазване на принципа за партньорство, публичност и прозрачност при изпълнението на плана за интегрирано развитие на общината.“ Годишен доклад за наблюдение изпълнението на ПИРО за 2023 г. е приет от 3 от общо 8 общини от Добричка област. Принципът на партньорство, публичност и прозрачност, който е един от основополагащите в прилагането на политиката за регионално развитие, се прилага частично и формално, особено в процеса на наблюдение изпълнението на ПИРО в общините. На всяка община е предоставена извадка с извършения мониторинг с препоръки за привеждане действията на администрацията и на Общински съвет в съответствие с изискванията на Закона.

Галина Митева постави пред участниците като проблем за обсъждане дали следва  Докладите за наблюдение изпълнението на ПИРО да са годишни. Направен е прочит на ПИРО на всички общини и на задължителните към ПИРО  приложения, наречени „Програма за реализация на ПИРО“ и „Индикативен списък на важни за общината проекти“ и  извадка  на възможни проекти за ИТИ.   На всяка община е изпратен „Преглед на ПИРО на общините от Добричка област от гледна точка на проектни идеи, включващи ИТИ“ . Той съдържа и преглед на съотносимостта на проектните идеи към стратегическите цели на ИТСРСИР.

Мониторингът констатира още, че липсва публична информация за общински действия  за генериране на концепции за интегрирани териториални инвестиции (м. април 2023 г.).  Създаването на концепции за ИТИ, особено надхвърлящи границите на една община, изисква лидерска инициатива, освен това липсва опит, липсва и организационен механизъм за генериране на концепции за ИТИ. Бизнес-секторът и гражданският сектор не познават подхода на ИТИ, поради което трудно може да се очаква от тези потенциални партньори да инициират процес на разработването на концепция за ИТИ.

Проучването предлага организационен алгоритъм  за разработване на концепции за ИТИ. Той допълва наличните до момента методически указания. Очаква се приложението му да мобилизира ресурсния потенциал на област Добрич в отговор на предизвикателствата, свързани с прилагане на подхода ИТИ.

Геновева Друмева, управител на Областен информационен център - Добрич представи ролята на Областните информационни центрове в процеса по разработване и оценяване на концепциите по процедурата BG16FFPR003-2.001-Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ), както и критериите за приоритизация им на ниво регион.

Присъстващите се запознаха с функциите на Областните информационни центрове в Звената за медиации и Звената за публични консултации, които са част от експертния състав на Регионалните съвети за развитие (РСР). Основна задача на Звеното за медиации е създаване на условия за сформиране на партньорства и осъществяване на координация в процеса на подготовка на концепции за ИТИ, като организира и провежда индивидуални и/или групови срещи, дискусии, консултации с представители на различни групи. Звеното за публични консултации организира и провежда публични консултации и представяния, свързани с разглеждане и обсъждане на подадените концепции за ИТИ, преминали успешно проверката за административно съответствие и допустимост. Чрез него се осигурява участието на местните общности в процеса на обсъждане и подбор, като мненията и коментарите от обсъжданията се представят на широкия състав на РСР.

По време на срещата бяха разяснени двата етапа за кандидатстване с концепции за ИТИ, представляващи една или повече проектни идеи за една или няколко дейности/инвестиции. През първата фаза се извършва подбор и одобрение на концепции за ИТИ, а през втората се разработват проектните идеи, формиращи одобрената концепция за ИТИ.

Разгледани бяха и критериите за подбор и приоритизация на комбинираните концепции, съгласно които най-много точки ще получат предложения включващи дейности, финансирани по повече от една програма; партньорство; планирани са интегрирани дейности/мерки от различни сектори; предвидени са дейности насочени към уязвими групи и др.

След теоретичната част участниците имаха възможност да работят в групи за тестово създаване на концепции за ИТИ. Бяха положени основите на три концепции – в сферите „Туризъм“, „Образование и умения“ и „Околна среда“. Те бяха представени и дискутирани от участниците в срещата.

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.  

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: Областен информационен център - Добрич

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg