ПРОВЕДЕ СЕ РАБОТНА СРЕЩА С БИЗНЕСА ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТИ ПО НОВИТЕ ОПЕРАТИВНИ ПРОГРАМИ И ИТИ

При подчертан интерес премина работната среща на тема „Възможности за финансиране на проекти по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027г., Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-27г. и Интегрираните териториални инвестиции“, която се проведе на 21 юли 2023 г. в
ХГ „Теофан Сокеров“ в гр. Ловеч. Организатор на срещата, със съдействието на Областен информационен център – Ловеч, е Община Ловеч, а лектори бяха двама  експерти с дългогодишен опит - Любомир Ганчев и Борислав Славчов.

          Срещата откри Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч. Лекторите разгледаха програмите „Развитие на човешките ресурси“ и „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“. Очаква се до края на годината да бъдат обявени процедури за финансиране на проекти за близо 900 млн. лв., а други 300 млн. лв. ще бъдат на разположение по Националния план за възстановяване. Стана ясно, че за подкрепа за прехода към кръгова икономика са предвидени 180 млн. лв., за подобряване на производствения капацитет на семейните предприятия 117,5 млн. лв., за разработване на иновации в предприятията – 127 млн. лв. Подчертано бе, че Ковид ситуацията е забавила  програмите. Препоръката е всички въпроси да се задават писмено към управляващия орган, а не към консултантите. Според лекторите,  ПВУ е с по-либерални условия спрямо допуснати грешки, но строго ще се преследват измамите. Лекторите отговориха на много въпроси. В срещата участваха представители на Бюрото по труда, Търговско-промишлената палата, местната администрация, на бизнеса от общините Ловеч, Севлиево, Троян, Луковит и  Етрополе, както и граждани. Пред всички тях бяха представени и възможностите за финансиране на концепции за интегрирани териториални инвестиции. По тях има възможност за кандидатстване до 27.09.2023г. чрез концепции за ИТИ и партньорства между заинтересованите страни – общини, бизнес, институции и др.  

          Сред присъствалите представители на бизнеса от Община Ловеч най-много бяха  малките предприятия. Усилията на общината са насочени към поддържането на устойчив икономически растеж, намаляване на административната тежест пред бизнеса и привличане на нови инвестиции. Само така ще се открият нови работни места и ще се повишават доходите, каза Корнелия Маринова.

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 Областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕСИФ в България.