НОВИТЕ СОЦИАЛНИ ЖИЛИЩА В ПЕТРИЧ ВЕЧЕ СА ГОТОВИ

Приключиха строителните дейности за изграждането на социални жилища за хора в неравностойно положение в община Петрич. Проектът на Общината се финансира по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. по процедура „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие“.

Целта на проект "Изграждане на социални жилища за групи в неравностойно положение" е  осигуряване на съвременни жилища за настаняване на уязвими групи от населението и други групи в неравностойно положение. С изграждането на този тип жилища ще се осигури пространствена интеграция на представителите на маргинализираните общности като цяло и подпомогне справянето с тяхната сегрегация, изолация и изключване.

Сградата, в която има общо 18 едностайни, двустайни и тристайни апартамента, е на три етажа. Намира се в ж.к. „Изток“ в южния град. Избраното мястото за изграждане на социалните жилища е в един от най-оживените жилищни комплекси, в зона с преобладаващ социален характер на града и с осигурен достъп до образователна и социална инфраструктура. Три от апартаментите са проектирани според изискванията за достъп на хора с увреждания и са пригодени именно за такива лица.

Вече е подписан договор за осигуряване на обзавеждане и оборудване на жилищата и предстои неговото изпълнение. Всеки апартамент ще разполага с всичко необходимо за пълноценен живот на настанените – електроуреди и обзавеждане, отопление и охлаждане. Очаква се монтирането и на асансьор в сградата.

Настаняването в социалните жилища ще се извършва по Наредбата за реда и условията за настаняване под наем в социални жилища, приета с решение на Общински съвет – Петрич.

Общата стойност на проект "Изграждане на социални жилища за групи в неравностойно положение" е 1 935 820.83 лева, от които  972 586.98 лева са собствено  финансиране от бюджета на Община Петрич. Успешното реализиране на този проект е поредната социална услуга, която ще бъде в полза на уязвими групи от населението и кореспондира с управленските приоритети на Общината, коментираха от екипа по проекта.

 

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com