Община Свищов се включва в проекта на ЕС „Изграждаме Европа с представители на местното самоуправление“

Община Свищов се включва в проекта на ЕС „Изграждаме Европа с представители на местното самоуправление“. С него се създава европейска мрежа от избрани на местно равнище власти, с цел подобряване на комуникацията по актуални въпроси, между различните структури на ЕС и тези на местното самоуправление. Проектът включва дейности и мерки, насочени към осигуряване на възможност на общините да работят заедно и да разпространяват информация за свързани с ЕС теми, които вълнуват гражданите и бизнеса на местно ниво, ангажирането и подобряване на разбирането им за европейските политики и възможностите за тяхното участие в процесите на вземане на решения и реализиране на собствени проекти.

По покана на Управителния орган на проект „Изграждаме Европа с представители на местното самоуправление“ кметът на Свищов д-р Генчо Генчев бе на работно посещение в Брюксел, заедно с други представители на местната власт от страната. По време на визитата си, кметът се включи в серия от работни панели, свързани с дългосрочните политики на Европейския съюз за развитие на селските региони и земеделието, политиките за сближаване, мобилност на млади специалисти, образование, спорт, младежки дейности и култура и др. Представителите на българските общини са провели и разговори с ръководители на дирекции към Европейската комисия, Съвета на ЕС и отдела за връзки между ЕС и България, на които са били обсъдени новите предизвикателства пред българските общини и обществото като цяло.

Като член на партньорската мрежата по проекта „Изграждаме Европа с представители на местното самоуправление“ Община Свищов ще има тясна връзка с институциите на ЕС и ще получи официален достъп до интерактивната платформа „Futurium“ за директна комуникация с ЕК и по-добро взаимодействие с други членове на мрежата. Община Свищов ще може да отправя директно въпроси към различните европейски институции и дирекции на ЕК, вследствие на което ще получава пряка обратна връзка и бързи и отговори и насоки за предприемането на адекватни мерки. В тази връзка Община Свищов ще разкрие изнесен офис, който да консултира гражданите, бизнеса, както и младите предприемачи по различни въпроси, свързани с кандидатстване по проекти и програми на ЕС. В офиса ще се предоставя актуална информация относно европейското финансиране, условията за кандидатстване, работата на европейските институции и др.

Като част от партньорството в мрежата Община Свищов, е поела ангажимент да популяризира приоритетите и дейностите на ЕК и ЕС чрез участие и организиране на информационни събития насочени към гражданите и местните общности.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt