ОИЦ – БЛАГОЕВГРАД В ПОМОЩ НА СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО

Експертите на Областен информационен център – Благоевград проведоха работна среща със служителите на новосъздадения Регионален център за развитие на социалната и солидарната икономика, който отвори врати в Благоевград. По време на срещата екипите на двете структури обсъдиха възможностите за съвместна работа в областта на Европейската политика за сближаване и сътрудничество и бъдещи инициативи.

Регионалните центрове за развитие на социалната и солидарна икономика са структури към Министерство на труда и социалната политика и такива фокус точки вече работят във всеки от шестте района за планиране от ниво NUTS2. Те ще имат важна роля за изграждане на връзки между участниците на пазара, ще оказват техническа, логистична и комуникационна подкрепа за изграждане на мрежи от предприятия за производство и разпространение на продукцията на социалните предприятия. Дейностите им ще включват участие в изложения, борси, форуми, събития и конференции, свързани с развитието на социалната и солидарна икономика в България.

Първата им и основна цел е активиране на стопанските субекти, независимо от тяхната правно организационна форма, да се регистрират в регистъра на социалните предприятия, коментираха по време на срещата експертите от фокус точката в Благоевград. Очаква се да бъде създадена и дигитална платформа, която ще даде възможност да се изграждат мрежи от социални предприятия и в последствие те да реализират по-лесно своята продукция.

От своя страна експертите от ОИЦ – Благоевград споделиха своя опит в работата си с местните институции, НПО и бизнес и представиха актуална информация за възможностите, които Европейските фондове при споделено управление предоставят.

Регионалният център за развитие на социалната и солидарната икономика за ЮЗР е ситуиран в Благоевград, но дейността му обхваща областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София-град и София-област.

 

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com