ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ГИМНАЗИИ ОТ ОБЛАСТ СЛИВЕН УЧАСТВАТ В ПРОЕКТ "УЧЕНИЧЕСКИ ПРАКТИКИ – 2"

Всички професионални гимназии от област Сливен изпълняват дейности по проект "Ученически практики – 2". Програмата подкрепя допълнителното практическо обучение в реална работна среда и създаването и функционирането на учебно-тренировъчни фирми по професии и специалности с приоритетно значение за икономиката, свързани с тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на Република България, както и в съответствие с Интегрираните териториални стратегии за развитие на районите за планиране от ниво 2.

Допълнителните практики на учениците и взаимодействието с работодателите повишава взаимния им интерес към обучението чрез работа. Активното сътрудничество с бизнеса приближава в максимална степен знанията и уменията до изискванията на реалната работна среда, което улеснява прехода от образование към заетост и допринася и за намаляване на младежката безработица.

В Дейност 1 „Подкрепа за практическото обучение на учениците, навършили 16 години от училищата, осъществяващи професионална подготовка чрез допълнителни практики в реална работна среда“  на проект „Ученически практики – 2“  участват общо 235 ученици от 10 и 11 клас от всички професионални гимназии на територията на област Сливен: Професионална гимназия по текстил и облекло „Д. Желязков“ – Сливен, Професионална гимназия по електротехника и електроника „Мария Ск. Кюри“ – Сливен, Професионална гимназия по икономика „Проф. д-р Д. Табаков“ – Сливен, Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад.  Н. Неделчев“ – Сливен, Сливенска професионална гимназия по строителство и геодезия „Арх. Г. Козаров“ – Сливен, Професионална гимназия по механотехника – Сливен, Професионална гимназия по селско стопанство - Нова Загора и Професионална гимназия по техника технологии „Атанас Димитров“ – Нова Загора. Всяка професионална гимназия е сключила договори с множество фирми на територията на областта.

В Дейност 2. Подкрепа за създаване и функциониране на учебно-тренировъчни и/или други съществуващи в професионалното образование форми на учебни или тренировъчни фирми, вкл. учебни компании в първи и/или втори гимназиален етап участие има СУ „Константин Константинов“ – Сливен. Учебно-тренировъчната фирма (УТФ) е виртуално фиктивно копие на реална фирма и работи като истинско предприятие, като всички дейности се реализират виртуално. Обхватът на практическите знания и умения във връзка с функционирането на УТФ включва запознаване с нормативни документи, свързани със стартиране на собствен бизнес, попълване и изготвяне на документи, комуникация с други учебни предприятия, развитие на предприемачески умения, симулиране на производство и др. Всичко това води до формиране от страна на учениците на бизнес умения, лидерство и стратегии за успех, ориентация в бъдеща професионална реализация.

Основната цел на проекта "Ученически практики – 2" е повишаване на ефективността от партньорствата между училищата, осъществяващи професионална подготовка и работодателите за подобряване на практическите умения на учениците в съответствие със специфичните нужди на пазара на труда.

Специфичните цели са насочени към: осигуряване на допълнителни възможности за достъп до практическо обучение за подобряване уменията на учениците за работа в реална работна среда; подобряване на взаимодействието на училището с научните и бизнес среди чрез привличане на техни представители и прилагане на съвременни практически методи на обучение за укрепване в системата на професионалното образование и обучение и връзката с пазара на труда.

В национален мащаб обща стойност на проекта е 10 553 013,00 лева и се финансира по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Продължителността му е 29 месеца, със срок на изпълнение до 30.12.2023 г.

Областен информационен център Сливен е част от Мрежата от 27 областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.