МИГ „Павликени – Полски Тръмбеш“ е с одобрено финансиране за новата си стратегия за ВОМР

МИГ „Павликени – Полски Тръмбеш“ ще получи финансиране за техническа помощ по подготовката на Стратегията за Водено от общностите местно развитие (СВОМР) за следващия програмен период. Кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, в качеството му на председател на МИГ „Павликени – Полски Тръмбеш“, подписа договора за финансиране на техническа помощ за новата стратегия на местната инициативна група. Това стана на официална церемония в Министерството на земеделието и храните, на която зам.-министър Таня Георгиева връчи подписаните договори по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.).

Средствата по договора са в размер на 48 303 лв. и са предназначени за подготовка и съгласуване с местните общности на стратегията за ВОМР за програмния период 2023-2027 г. Освен за създаването на самата стратегия, финансирането ще се използва също така и за популяризиране на работата по нея, проучване и анализ на територията, обучение на екипа на МИГ-а и др.

СВОМР на МИГ „Павликени – Полски Тръмбеш“ предстои да бъде изработена. Очакванията са, че общият й бюджет за периода 2023-2027 год. може да достигне почти 10 млн. лв. От тях близо 6 млн. лв. ще са от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (СПРЗСР). Очакват се и близо 1,5 млн. лв. от Програмата за развитие на човешките ресурси (ПРЧР), малко над 1,5 млн. лв. от програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП), близо 1 млн. лв. от програма „Образование“. От екипа на МИГ „Павликени – Полски Тръмбеш“ имат и амбицията за привличане на средства и по програма „Околна среда“.

Само преди дни в Павликени се проведе информационна среща с представители на местния бизнес, които са сред потенциалните бенефициенти чрез новата стратегия. Те бяха запознати с възможностите за финансиране на бизнес идеи и проекти през новия програмен период до 2027 год.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt