Засилен интерес към възможностите за европейско финансиране в Севлиево, Трявна и Дряново

В периода 26-28 юли 2023 г. Областен информационен център – Габрово проведе информационни срещи в общините Севлиево, Трявна и Дряново. Приемните на открито на оживени места в градовете от областта дадоха възможност темата за европейското финансиране да достигне до над сто посетители.

Фокус на информационната кампания на ОИЦ – Габрово през 2023 г. е новия регионален подход за финансиране чрез концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ)  и специфичните функции на Областните информационни центрове във връзка с прилагането му.  Първата възможност за кандидатстване вече е отворена и концепции могат да се подават до 27 септември 2023 г. през електронната платформа ИСУН 2020.

Кампанията на ОИЦ – Габрово в областта започна от Севлиево, където бе отчетен интерес по новия прием на заявления от родители и безработни лица по проект „Родители в заетост“ към Агенцията по заетостта. С проекта, финансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси“, се дава възможност за по-добър баланс между професионалния и личния живот на родителите с осигуряването на безплатен детегледач, както и услуги за улесняване достъпа до заетост.

В Трявна експертите на ОИЦ – Габрово получиха най-много запитвания по очакваната през септември тази година процедура в подкрепа на семейните предприятия, творческите индустрии и занаятите, финансирана от Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“. Чрез нея за първи път ще се даде фокусирана подкрепа за семейни предприятия за придобиване на нови машини, съоръжения, оборудване и софтуер с цел подобряване производствените процеси. 

Очакваната през октомври тази година процедура „Нови умения“, финансирана от Програма „Развитие на човешките ресурси“ предизвика дискусия на откритата приемна в град Дряново. По нея предприятията ще могат да получат финансиране за квалификация, преквалификация и придобиване на нови умения на работниците.

ОИЦ – Габрово е част от мрежата от 27 информационни центрове, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд.