НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ 1952" С. ДРАНГОВО С ОДОБРЕН ПРОЕКТ ОТ МИГ „КИРКОВО-ЗЛАТОГРАД“

Проект "Развитие, запазване и обогатяване на нематериалното културно и природно наследство" е по Приоритетна ос Подкрепа за местно развитие по LEADER (ВОМР — водено от общностите местно развитие), процедура на МИГ "Кирково-Златоград", Мярка 7.5.1 „Инвестиции за отдих и туристическа инфраструктура и съхраняване на нематериалното културно и природно наследство на територията на МИГ Кирково - Златоград” и е на стойност 19 400 лв.

Дейностите, които проекта предвижда са:

1. Проучвания и информационни дейности, свързани с популяризиране на нематериалното културно наследство - създаване на "Клуб на самодееца". Дейностите на клуба ще са свързани с проучвания, разучавания и изпълнение на местни обичаи, традиции, народни песни и танци, характерни за региона. Ще бъде изготвен културен календар.

2. Съхранение и популяризиране на местния фолклор - ще бъдат закупени 20 броя народни женски носии, 10 броя народни мъжки носии, 3 броя гайди и 1 брой синтезатор.

3. Насърчаване на екологичната култура за опазване на природното наследство на селата - създаване на "Клуб на еколога", в който ще се събира информация за природното наследство на общинат, ще се изготви презентация с екологична насоченост и ще се провеждат викторини с предметни награди.