РС НА КНСБ СМОЛЯН ОРГАНИЗИРА КОНФЕРЕНЦИЯ "НАРУШЕНИЕ НА ТРУДОВИТЕ ПРАВА В БЪЛГАРИЯ"

На 25.07.2023 г., Регионалния съвет на КНСБ в Смолян организира конференция - „Нарушение на трудовите права в България". Събитието се организира в рамките на изпълнението на проект BG05SFOP001-2.025-0031 "Мониторинг на нарушенията, свързани с упражняването на труд в България".

На събитието бяха представени системата за мониторинг и консултации на КНСБ и Осмия годишен доклад на КНСБ за нарушенията на трудовите права. 

Всички присъстващи получиха информация и за изработената Онлайн платформа на КНСБ за мониторинг и консултации при нарушени трудови и социалноосигурителни права, права свързани със заплащане на труда и здравословни и безопасни условия на труд.

Конфедерацията създаде онлайн платформа, чрез която едновременно ще се осъществява мониторинг на нарушенията на изброените по-горе права и същевременно ще се извършва индивидуално консултиране на работниците по конкретни техни казуси в съответните области.

Чрез изградената платформа КНСБ регулярно ще осъществява мониторинг на реалното състояние на трудовите права, изследвайки нарушения в следните области:
∙ Заплащане на труда;
∙ Работно време и почивки;
∙ Отпуски;
∙ Прекратяване на трудовото правоотношение;
∙ Започване на работа;
∙ Здравословни и безопасни условия на труд (ЗБУТ) и хигиена на труда;
∙ Социално осигуряване;
∙ Колективно трудово договаряне (КТД);
∙ Спазване на синдикални права.

Онлайн платформата функционира под формата на допитване, което включва идентифицираните до момента най-чести нарушения на трудовите права в България и ще позволи постоянно наблюдение на проблемите на работните места в цялата страна. Важно уточнение е, че след попълването на допитването, работниците и служителите ще получават автоматично правна консултация от платформата по посочените от тях нарушения.

Част от мониторинга на нарушенията е и възможността за проследяване в реално време на резултатите.

Онлайн платформа на КНСБ е налична на следните адреси:

∙ Допитване “Нарушения на трудовите права в България” - https://knsb-bg.org/index.php/2023/02/07/narusheniya-na-trudovite-prava-v-balgariya/?fbclid=IwAR28SV1s1AL6XuV4MDd7pCaRKXZW9zBnbCfga75VBePYg4CcmP0WwSogUaM

∙ Текущи резултати от допитване “Нарушения на трудовите права в България” - https://knsb-bg.org/index.php/2023/03/10/rezultati-ot-anketa-narusheniya-na-trudovite-prava-v-balgariya/?fbclid=IwAR1MQd_p-PbWdTq5efqxNAmNRxGbEd7-cP4m_FGpZUm-6kOCVtOEaqM2Qc0

∙ Информация за правата ви на работното място - https://knsb-bg.org/index.php/2023/02/07/informacziya-za-pravata-vi-na-rabotnoto-myasto/?fbclid=IwAR2A69T2RGxoz17KICTm3750xacM0FimvAQ57vtEaUVuOPuCgWeMpY364rU

∙ Чатбот КНСБ за онлайн правна консултация - https://knsb-bg.org/index.php/2023/03/13/onlajn-pravna-konsultacziya/?fbclid=IwAR2uOzAzvH8DdlaYeGIz8oL3cLlthiGQfckeVzWJKQdS-rbEmLRzAwHzWmA

Освен индивидуални правни консултации на база посочените нарушения в допитването, чрез онлайн платформата, работниците и служителите могат да получат отговори на въпроси, свързани с трудовите права, и чрез вграден чатбот в сайта на КНСБ. В него работниците и служителите могат да намерят решения на най-често срещаните проблеми на работещите – от кандидатстването и приемането на работа, през бременност и майчинство, до напускането, пенсионирането или евентуалното уволнение, както и всички възможности за получаване на обезщетения преди и след това и много други.

Създадената онлайн платформа на КНСБ е изцяло дигитална, интерактивна и на популярен език, което е надграждащо допълнение към специализираните и експертни консултантски материали, достъпни за синдикалните членове в електронния синдикат на КНСБ.

Чрез “автоматизацията” на законите на разбираем език и използвания механизъм за комуникация, който работниците и служителите имат възможност да управялват сами, работниците и служителите могат да намерят решение на своя индивидуален проблем:
∙ Много бързо – за по малко от 1 минута;
∙ Много лесно – с от 3 до 5 клика;
∙ Много удобно – 24/7 през тяхното мобилно устройство, компютър или таблет;
∙ Безплатно.

През чатбота на КНСБ работниците и служителите имат достъп до 400 бр. юридически консултации по най-честите казуси в практиката на юристите по трудово право.