ОИЦ – БЛАГОЕВГРАД СЕ ВКЛЮЧИ В ДВУДНЕВЕН БИЗНЕС ФОРУМ ПО ТРАНСГРАНИЧЕН ПРОЕКТ

Представители на бизнеса, клъстери, бизнес центрове и инкубатори, публични и други организации и институции, работещи в подкрепа на бизнеса в трансграничния регион, както и младежи – настоящи и бъдещи предприемачи, взеха участие в бизнес форум по проект, финансиран по 6-та покана на Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А Гърция-България 2014-2020. Като гост лектори в събитието се включиха експерти в областта на маркетинга, ИКТ и европейските програми, както и успешни предприемачи, развили своите предприемачески идеи до бизнеси.

Двудневният бизнес форум е част от дейностите по проект „Укрепване на конкурентоспособността и екстраверсията на трансграничния бизнес чрез прилагане на иновативни и специализирани действия“, с акроним INNOBUS. Проектът е финансиран по  Инвестиционен приоритет 1-A “Конкурентоспособна и иновативна трансгранична зона”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и националните бюджети на участващите държави.

Целта на форума е да се стимулира развитие на предприемачеството, създаване на бизнес партньорства и работа в мрежа между всички заинтересовани страни за постигане на устойчив икономически растеж в трансграничния регион. 

Първият ден от форума се проведе в зала „22 септември“  в Благоевград, където бяха представени и популяризирани успешно реализирани бизнес модели от предприемачи в трансграничния регион. Акцент в програмата постави Баба Дешка, известна в България и десетки страни по целия свят със селския туризъм, който успешно развива в разложкото село Горно Драглище. Беше обсъдена силата на ИКТ решенията и маркетинга в развитието на успешен бизнес, важността на партньорствата и работа в мрежа.

Вторият ден от събитието протече с посещение на място в конна база „Периволас“ в разложкото село Бачево. Собственикът Иван Наков сподели с присъстващите своя 23-годишен опит и разказа за това, как с помощта на европейски средства и финансиране по Програма за развитие на селските райони е успял да сбъдне една семейна мечта и да я превърне в успешен бизнес. Елена Михова - експерт „Комуникация информация и логистика“ от ОИЦ – Благоевград представи отворени за кандидатстване и предстоящи до края на 2023 г. процедури, финансирани чрез Европейските фондове при споделено управление. Пред участниците тя представи и дейността на центъра, както и примери за успешно изпълнени проекти с европейско финансиране от програмен период 2014 – 2020 г.

Дейностите по проект INNOBUS продължават с бизнес семинар в Благоевград и бизнес форум за туризъм в град Сандански. Екипът на ОИЦ – Благоевград ще вземе участие и в двете предстоящи събития, представяйки експертна информация, свързана с възможностите, които европейските средства предоставят.