ОИЦ – БЛАГОЕВГРАД ПРЕДСТАВИ ВЪЗМОЖНОСТТИТЕ ЗА ПАРТНЬОРСТВО ПРИ КАНДИДАТСТВАНЕ С КОНЦЕПЦИИ ЗА ИТИ

Експертите от Звеното за медиации към Регионален съвет за развитие на Югозападен регион представиха възможностите за партньорство, които предоставя отворената процедура за подаване на концепции за интегрирани териториални инвестиции. В срещата, която премина при голям интерес, се включиха представители на държавни и общински администрации, НПО, бизнес организации, академичната общност, публични организации, здравни заведения.

По време на информационната среща беше разяснена същността на новия подход за регионално развитие, който за първи път ще се прилага в България. Представени бяха  изискванията за широко партньорство между различни заинтересовани страни, както и ангажиментите на Областните информационни центрове като част от новосформираните експертни звена към Регионалните съвети за развитие.

Основните акценти в Единните указания за кандидатстване с концепции за ИТИ бяха представени от Десислава Атанасова, експерт „Информационно обслужване и услуги“ и член на Звеното за медиации. Тя направи разяснения за видовете комбинирани концепции, допустимите дейности и бенефициенти по шестте програми, включени в подхода ИТИ, възможността за участие на селските общини, както и критериите за приоритизиране на подадените концепции. 

Срещата постави и началото на формиране на бъдещи партньорства между представители на различни организации и институции за подаване на общи концепции за ИТИ. Бисер Младенов, управител на ОИЦ и член на Звеното за медиации, представи заявление-анкета, с което заинтересованите страни биха могли да представят техни идеи за участие в обща концепция, и дискутира с присъстващите възможностите за партньорство.

Интегрираният териториален подход е базиран на местните специфики, насочен е към ефективното използване на потенциала на всяка територия при тесен диалог и сътрудничество между институциите, работещи на различни нива на управление, както и останалите заинтересовани страни и участници, действащи на съответната територия. В Концепциите за ИТИ могат да бъдат включени една или повече проектни идеи, за една или няколко дейности, които в комбинация помежду си, допринасят за развитието на дадена територия. Водеща програма в новия регионален подход е Програма „Развитие на регионите“, като още 5 програми, финансирани от Европейските фондове при споделено управление, заделят по 10% от бюджетите си за него.

Предвиденият бюджет за изпълнение на интегрирани проекти за Югозападен регион, в който се включват областите Благоевград, Перник, Кюстендил, София-град и София-област, е на обща стойност 607 396 323 лв.

Крайният срок за подаване на концепции по обявената процедура е 27 септември 2023 г. Електронният формуляр за кандидатстване съдържа основната информация за планираните мерки и дейности, индикатори, индикативен бюджет, план график за изпълнение и други елементи, според изискванията на Управляващия орган.

 

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com