Звеното за медиация към ОИЦ – Монтана представи пред медиите новия териториален подход

Областен информационен център – Монтана представи на пресконференция пред медиите новия интегриран териториален подход, който ще се прилага в периода до 2027 г., както и функциите на отделните звена към Регионалния съвет за развитие. Основният фокус беше поставен върху ролята на Звеното за медиация, което има за задача да координира, съдейства и информира всички заинтересовани страни на местно ниво, с цел създаване на ползотворни партньорства, които да инициират и подадат комбинирани концепции.

Реализирането на новия подход е чрез прилагане на модел на партньорство и насърчаване на сътрудничеството между различни заинтересовани страни на местно ниво. Водеща е Програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 г., а пет програми – „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, „Образование“, „Околна среда“ и „Развитие на човешките ресурси“, отделят 10% от своя ресурс и само по предварително идентифицирани мерки за реализирането на интегрирани инвестиции.

Всеки регион за планиране в страната разполага с определен бюджет за изпълнение на своята стратегия, с който ще се финансира набор от мерки в изпълнение на стратегиите. Съгласно Единните указания общият ресурс за Северозападния регион за планиране по ПРР и петте допълнителни програми е 533 433 643 лв.

Управителят на ОИЦ – Монтана Александрина Здравкова разясни и ролята на Центъра като част от Регионалния съвет за развитие, чиято работа се подпомага от експертен състав от три отделни звена със специфични функции.

Звеното за медиация, в състава на което влиза и Здравкова, съдейства за сформирането на партньорства между заинтересованите страни на регионално ниво и осъществява координация в процеса на подготовка на концепции за интегрирани териториални инвестиции.

Звеното за публични консултации, част от което са двамата експерти от Областния информационен център в Монтана, организира и провежда обществени консултации и представяния, свързани с разглеждане и обсъждане на подадените концепции за ИТИ, след което изготвя доклад за резултатите от проведените публични консултации и получените коментари по концепциите.

Звеното за предварителен подбор се състои от представители на управляващите органи на програмите, съфинансирани от европейските фондове за споделено управление, които участват в изпълнението на интегрирания териториален подход чрез финансиране на проекти по инструмента ИТИ. То извършва проверка за административно съответствие и допустимост и приоритизация на концепциите.

Пресконференцията е част от новите функции на ОИЦ в звената за медиация към Регионалните съвети за развитие.