ОИЦ-СОФИЯ ПРОВЕДЕ СРЕЩА С МЕДИИТЕ

На 7 август 2023 г. в офиса на Областен информационен център София-град и София-област, се проведе работна среща с представители на медиите. На срещата екипът на ОИЦ запозна присъстващите с Интегрирания териториален подход. Разяснена бе същността на новия подход за регионално развитие, изискванията за широко партньорство между различни заинтересовани страни, обявената за кандидатстване процедура BG16FFPR003-2.001 - КОНЦЕПЦИИ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, както и ангажиментите на Областните информационни центрове като част от експертните звена към Регионалните съвети за развитие.

Концепцията за ИТИ представлява комбиниране на проектни идеи, включващи мерки за разрешаване на регионални ключови проблеми и осъществяване на конкретна цел от Интегрираната териториална стратегия за развитие на Югозападния регион за планиране. В тяхното разработване и изпълнение трябва да участват като партньори представители на национални институции и местни общности, бизнесът, неправителствени организации, научни среди, гражданското общество.

Общият ресурс за изпълнението на ИТИ е разпределен както по финансиращи програми, така и по райони за планиране. Водеща е Програма „Развитие на регионите“, а по 10% от бюджета си за интегрирани териториални инвестиции ще са от програмите „Развитие на човешките ресурси“, „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, „Образование“, „Иновации и конкурентоспособност в предприятията“ и „Околна среда“. Общия бюджет за ЮЗР е 607 396 323 лв.

Чрез ИТИ могат да бъдат финансирани инфраструктурни мерки за насърчаване на икономическата активност, енергийна ефективност, пътна инфраструктура, зелена градска инфраструктура, образователна, спортна, здравна, социална и културна инфраструктура; екологични мерки; растеж и конкурентоспособност, насърчаване на развитието на чистите технологии, кръгови и нисковъглеродни индустрии на МСП; интервенции във вече изградени иновационни клъстери; дейности в сферата на образованието и достъпа до пазара на труда, предприемачество на уязвими групи; развитие на социалната икономика и др.

Областния информационен центът е част от експертния състав към Регионалният съвет за развитие на Югозападния регион. Звеното за медиации съдейства за сформирането на партньорства между заинтересованите страни на регионално ниво и разяснява възможностите за реализация на ИТИ, Звеното за публични консултации организира събития, свързани с обсъждане на подадените концепции на местно ниво.

На присъстващите беше разяснено, че в рамките на интегрирания териториален подход всички заинтересованите страни могат да инициират и подават концепции за ИТИ по обявената процедура BG16FFPR003-2.001 - КОНЦЕПЦИИ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ. Процедурата за кандидатстване с концепции за ИТИ чрез системата ИСУН 2020 е отворена до 27 септември 2023 г.

Екипът на ОИЦ София представи на присъстващите на събитието и Анкета-проучване/Заявление за интерес към партньорство за кандидатстване с КОНЦЕПЦИИ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ /ИТИ/.