ОИЦ – ПЕРНИК ПРЕДСТАВИ НОВИЯ ПОДХОД ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ

В Тържествената зала на Минна дирекция Областният информационен център – Перник, съвместно с Областна администрация, проведе информационна среща за представяне на процедура BG16FFPR003-2.001 - КОНЦЕПЦИИ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ (ИТИ).

Срещата бе открита от Людмил Веселинов – Областен управител на област Перник, който приветства присъстващите представители на Областна и общински администрации, бизнеса, държавни институции, неправителствени организации, медии и други заинтересовани лица и подчерта важността на повишаване на информираността по отношение на новия подход за усвояване на европейски средства.

Инж. Ирена Георгиева – Управител на ОИЦ – Перник, представи процедурата за ИТИ  и ролята на областните информационни центрове.

ИТИ е териториален инструмент на кохезионната политика, който се реализира с подкрепа по Приоритет 2 „Интегрирано териториално развитие на регионите“ на Програма за развитие на регионите  2021-2027 г. (ПРР), както и със средства от други програми, съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и Европейския социален фонд + (ЕСФ+).

Целта на инструмента ИТИ е да се насърчи партньорството и сътрудничеството между различни общини, институции и други заинтересовани страни, както и осъществяването на интегрирани мерки без оглед на административно-териториалните граници. В концепции за ИТИ могат да участват всякакъв вид проекти, финансирани от различни източници, като водещи са общи специфики или потенциали за развитие на целевите територии в съответствие с Интегрираните териториални стратегии за развитие (ИТСР) на регионите за планиране от ниво 2.

Една идея за ИТИ може да се реализира както на територията на повече от една община, така и на територията на повече от един регион или дори - повече от една държава. ПРР 2021 – 2027 г. ще подпомага с приоритет съвместни проекти с партньори от други страни и ще финансира дейности на територията на други страни, когато допринасят за изпълнението на целите на програмата. С цел постигането на по-висока степен на взаимодействие, проектите по програмите INTERREG също могат да бъдат част от концепциите за ИТИ.

В териториалния обхват на Приоритет 2 от ПРР попадат 40 градски общини, от които и Перник. Същевременно допустими за финансиране могат да бъдат и всички селски общини за мерките извън обхвата на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони.

Част от усилията за намаляване на различията между регионите, както и в самите региони, включват въвеждането на интегриран подход при инвестирането на средства от европейските фондове през периода 2021-2027. Ключова характеристика е партньорството и сътрудничеството на местно ниво между представителите на държавните органи, областната администрация, общинските власти, бизнеса, академичната общност, неправителствените организации и гражданите, за да се осъществят инвестиции, които са съобразени с местните особености и ефективно използват потенциала на съответната територия.

Общият ресурс за изпълнението на ИТИ за Югозападния регион за планиране е 607 396 323 лв. , финансиран от водещата програма „Развитие на регионите“ и програмите „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, „Образование“, „Околна среда“ и „Развитие на човешките ресурси“.

Концепцията за ИТИ представлява една или повече проектни идеи за една или няколко дейности, които в комбинация помежду си или в комбинация с други осъществени или предстоящи инвестиции на дадена територия допринасят за нейното развитие и за осъществяване на дадена цел или приоритет на Интегрираната териториална стратегия (ИТСР) на съответния регион за планиране. Концепциите могат да включват конкретна дейност по една  програма, но те могат да бъдат и комбинирани, когато се състоят от различни секторни мерки, минимум двама партньори, ползват финансиране от различни програми и решават нуждите на поне две общини. При оценяване с приоритет ще се ползват комбинираните концепции, както и некомбинирани по програма „Околна среда“.

Допустими бенефициенти са широк кръг заинтересовани страни, като приоритет ще се дава на партньорства, действащи на съответната територия, включително държавни органи, областни администрации и общински власти; представителите на гражданското общество (неправителствени организации, организации на работодатели и на синдикати, фондации); представители на бизнеса (предприятия), научната общност; сдруженията на собствениците на сгради в режим на етажна собственост лечебни заведения, държавна или общинска собственост (само в партньорство с Министерството на здравеопазването или общината); културни институти; и други заинтересовани страни на местно ниво.

Заинтересовани страни могат да си партнират помежду си или с други общини от същия или друг регион (или заинтересовани страни на тяхната територия) и за изпълнението на концепции за ИТИ в съответствие с ИТСР на съответния регион за планиране от ниво 2. Програмата допуска по изключение част от дейностите да се изпълняват и на територията на селски общини (такива, в които няма населено място с население над 15 хил. души) при определени условия.

Подходът ИТИ ще се реализира в две фази. Първата фаза включва набиране, подбор и одобрение на концепции за ИТИ ( разработени на ниво идеи) и формиране на Обща програмна концепция за приноса на фондовете от ЕС към ИТСР на съответния регион. Във втората фаза ще могат да участват като конкретни бенефициенти само партньорите, чиито концепции са одобрени. Тогава те ще кандидатстват за финансиране с конкретни проектни предложения по съответните програми.

Депозираните концепции за ИТИ ще бъдат обект на публични обсъждания, както и паралелно с това и на експертна оценка. Регионалният съвет за развитие на съответния регион ще участва в процеса на подбор на концепциите.

Основна роля при подбора на инвестициите имат Регионалните съвети за развитие. Концепциите, подадени в Югозападния регион на планиране, ще бъдат оценявани според приноса им за регионалното развитие. Най-голяма тежест ще имат проектите, подобряващи териториалната свързаност, устойчивото развитие и намаляващи неравенствата. Следващият по значимост критерий е запазването и развитието на човешкия капитал, който включва достъпа до качествено образование и до качествено здравно обслужване, социални услуги, култура и спорт. Третият критерий ще оценява приноса на концепцията за развитието на икономиката в Югозапада – дали насърчава инвестиционната активност и конкурентоспособността на местния бизнес, както и устойчивото използване на местните ресурси.

В изпълнението на новия подход екипът от Областния информационен център – Перник (ОИЦ – Перник) има нови функции като част от експертния състав на Югозападния Регионален съвет за развитие. Участвайки в звеното за медиация съдейства за сформирането на партньорства между заинтересованите страни и осъществява координация при подготовката на концепциите, разяснява и популяризира възможностите за изпълнение на интегрирани териториални инвестиции. Експерти от ОИЦ формират и звеното за публични консултации, което ще организира представянето и общественото обсъждане на подадените концепции.

За да е успешен регионалният подход, е необходимо планираните дейности да имат широка обществена подкрепа и да са инициирани от местната общност.

В рамките на интегрирания териториален подход всички заинтересованите страни могат да инициират и подават концепции за ИТИ по обявената процедура BG16FFPR003-2.001 - КОНЦЕПЦИИ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ. Процедурата за кандидатстване с концепции за ИТИ чрез системата ИСУН 2020 е отворена до 27 септември 2023 г.

Областният информационен център - Перник като част от Мрежата от информационни центрове е създаден по Проект на Община Перник „Функциониране на Областен информационен център - Перник през периода 2022-2023 г.“ № BG05SFOP001-4.007-0018-C01, финансиран от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.