ОБЩИНА СМОЛЯН ПРОВЕДЕ ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ НА ПЛАНА ЗА УСТОЙЧИВА ГРАДСКА МОБИЛНОСТ (ПУГМ) НА ГРАД СМОЛЯН ЗА ПЕРИОДА 2023-2040 Г.

На 10.08.2023 г. се проведе публично обсъждане на Плана за устойчива градска мобилност на Община Смолян. 

Планът за устойчива градска мобилност (ПУГМ) е стратегически документ, който трябва да отговори на нуждите от мобилност на хората и бизнеса в градовете и околностите им, за да се постигне по-добро качество на живот. Базира се на съществуващи практики за планиране и принципи на интеграция, участие и оценка.

Планът за устойчива градска мобилност е нова форма на стратегическо транспортно планиране, предложена официално от Европейската комисия през 2009 г. За разлика от класическото транспортно планиране, ПУГМ се концентрира не върху организацията на движението и осигуряването на инфраструктура за определени видове транспорт, а върху планирането на движението на хората в града. Устойчива мобилност означава предоставяне на възможност за придвижване от точка А до точка Б в разумно време и на достъпна цена, като се използват най-ефективните и устойчиви форми на пътуване в името на осигуряването на обществения интерес. Това означава, че всеки човек, независимо от неговите физически или материални възможности, трябва да може да се движи удобно през града и следователно планирането трябва да отчита индивидуалните характеристики, както и общите нужди и интереси.

ПУГМ позволява разработването на дългосрочна стратегия за развитие на мобилността на града и обвързване на текущото състояние с дългосрочните цели на Смолян.

Планът е изготвен в изпълнение на Административен Договор № BG05SFOP001- 4.003-0001-C01/20.02.2018 г. по проект „ПРОГРЕС-Подкрепа за развитие на общините, градовете и регионите за европейско сближаване”, за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, по процедура „Подкрепа за развитие на капацитета на общините при разработването и изпълнението на проекти, съфинансирани от ЕСИФ“, по Приоритетна ос 4 „Техническа помощ за управлението на ЕСИФ”.

Документът и приложение 1 към него са достъпни на официалната интернет страница на община Смолян за публични консултации (https://www.smolyan.bg/bg/menu/content/4614).