ОИЦ-КЮСТЕНДИЛ ПРЕДСТАВИ ИНТЕГРИРАНИЯТ ТЕРИТОРИАЛЕН ПОДХОД

На 11 август 2023г. експертите на Областен информационен център – Кюстендил, част от Звеното за медиации към Регионалния съвет за развитие на Югозападния регион, представиха Единните указания за кандидатстване с концепции за Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ).

Участие в събитието взеха представители на Областна администрация Кюстендил, представители на Община Кюстендил, представители на Община Сапарева баня, експерти от НЧ „Братство 1869“, НЧ „Пробуда 1961“, Гражданска мрежа – Кюстендил, Младежки център – Кюстендил, представители на Кюстендилската търговско- промишлена палата и други заинтересовани лица.

През периода 2021-2027 г. в България ще бъде прилаган подход, базиран  на  местните специфики, насочен към ефективното използване на потенциала на всяка територия при тесен диалог  и сътрудничество между институциите.  Интегрираният териториален подход ще се прилага чрез инструмента Интегрирани териториални инвестиции.

Концепциите, с които ще се кандидатства,  трябва да обединават една или повече проектни идеи за една или няколко  дейности/ инвестиции, които в комбинация помежду си или с други осъществени или предстоящи инвестиции на дадена територия с общи характеристики и/или потенциали за развитие и са в съответствие  с  Интегрирани териториални стратегии за развитие на регионите.

Приоритет ще получат концепциите, които включват мерки от различни сектори и/или в партньорство да участват публичен орган, частно-правен субект,  които адресират нуждите  на повече от една община и/или се финансират от повече от една програма,  съфинансирана от Европейски фондове при споделено управление.

Водеща програма по прилагане на подхода ИТИ е Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027г. 10% от финансовия ресурс на Програма „Образование“, Програма „Развитие на човешките ресурси“, Програма „Околна среда“, Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и Програма  „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ е заделен за интегрирания подход.

Допустими кандидати могат да бъдат държавни органи, областни администрации, общини, представители на бизнеса, лечебни заведения, неправителствения сектор, научни и академични общности и др. Ще се финансират широк кръг от дейности, сред които мерки за насърчаване на икиномическата активност, енергийна ефективност, градска мобилност, насърчаване на заетостта и развитието на умения.

Основна роля в подбора на концепциите имат Регионалните съвети за развитие към всеки регион от ниво 2. Тяхната работа се подпомага от Звеното за медиации, Звеното за публични консултации и Звеното за публичен подбор. Експертите на Областните информационни центрове участват в Звената за медиации и Звената за публичен подбор и съдействат за сформирането на парньорства, провеждат информационни и разяснителни кампании и публични обсъждания на концепциите за ИТИ.

Крайния срок за кандидатстване с концепции за ИТИ е 27 септември 2023г., 17:30ч., чрез системата ИСУН 2020.