ОИЦ – Велико Търново популяризира възможностите за кандидатстване с концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ)

Областен информационен център – Велико Търново активно популяризира новия Интегриран териториален подход и прилагането му чрез инструмента Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) през програмния период 2021-2027 г. Във връзка с отворената за кандидатстване до 27.09.2023 г. процедура BG16FFPR003-2.001 „Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ)“ по ПРР 2021-2027 г., Областен информационен център - Велико Търново разпространи анкетно проучване до потенциалните бенефициенти и заинтересовани страни от Великотърновски регион. В допитването могат да се включат държавни органи, областна и общински администрации, представителите на гражданското общество, организации на работодатели и на синдикати, фирми и предприятия, учебни заведения, научната общност и др. Проучването цели да установи степента на запознатост с интегрирания териториален подход и ИТИ, както и да се подпомогне създаването на бъдещи партньорства за изпълнение на ИТИ. Анкетата бе популяризирана и във фейсбук страницата на ОИЦ – Велико Търново.

Екипът на Областен информационен център - Велико Търново проведе информационна среща с представители на Териториална дирекция на НАП - Велико Търново, за запознаване с възможностите по процедура „Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ)“. В събитието участваха Румен Радев, началник отдел „Логистика“ и Юлияна Кидикова, главен експерт в Сектор „Административно обслужване“ на Отдел „Логистика“ в ТД на НАП Велико Търново. Те бяха запознати с етапите по подготовка, кандидатстване, одобрение и реализация на ИТИ. Акцентирано бе върху партньорството между администрация, бизнес и гражданския сектор, като ключов момент и задължително условие в новия регионален подход за реализиране на европейски инвестиции. Бяха разяснени и функциите на областните информационни центрове, като част от експертните звена за медиация и публични консултации към Регионалните съвети за развитие (РСР), при прилагането на ИТИ.

ОИЦ - Велико Търново изпрати и прессъобщение до местните печатни и електронни медии с информация за изискванията, финансирането, допустимите кандидати и дейности и сроковете за кандидатстване по процедура „Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ)“. Индикативният бюджет за ИТИ за Северен централен район (СЦР), в който попада и Великотърновска област е общо 522 779 501 лв. Финансирането за Интегрираните териториални инвестиции (ИТИ) е от водещата програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. и програмите „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, „Развитие на човешките ресурси“, „Образование“, „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ и „Околна среда“, които заделят по 10% от бюджета си за ИТИ.

До края на месец август Областен информационен център - Велико Търново, с цел запознаване на широката общественост и популяризиране на възможностите свързани с Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ), ще проведе изнесена приемна на открито, информационно събитие с регионалните медии и „Ден на отворени врати“ в офиса на центъра за срещи със заинтересовани страни.

Пълната информация, както и Единните указания за кандидатстване с концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) са достъпни в информационната система ИСУН 2020: https://eumis2020.government.bg/bg/s/Procedure/Info/fa6b3a4d-c93a-46f5-a98d-744b07bcfb8d.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 075

https://www.facebook.com/oic.vt