ЦЕНТРОВЕТЕ ЗА ПОДКРЕПА КЪМ ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД – МЯСТО ЗА РАДОСТ И УСМИВКИ

Професионалисти с големи сърца посрещат всяка сутрин деца и младежи в центровете за подкрепа, които работят в Благоевград и бяха създадени преди няколко години по проект на Общината, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 - 2020. Трите центъра – за подкрепа на деца и младежи с увреждания и техните семейства, за деца и младежи с тежки множествени увреждания и техните семейства и Център за обществена подкрепа, се помещават в сградата на бившия дом за деца и юноши в града. Инфраструктурата е изцяло съобразена с нуждите на трудно подвижните ползватели на услугата, като за целта са изградени  и осигурени рампи, естакади, асансьор, помощни средства и приспособления.

1

„Безкрайно щастлив съм, че Община Благоевград има възможността да помогне на тези деца и техните семейства. Благодарение на финансирането, което получаваме, можем да предложим качествена алтернативна грижа и подкрепа за деца и младежи, в това число и с увреждания, както и на техните семейства. За мен като кмет е изключително важно всеки жител на нашата община да знае, че е значим и ние като общинско ръководство мислим и за него“, каза кметът на Община Благоевград Илко Стоянов.

2

В деня, в който посещаваме Център за подкрепа на деца и младежи с увреждания и техните семейства, тук празнуват рождения ден на усмихнатата Дани – един от потребителите на услугата. Децата, както служителите наричат всички, независимо от възрастта им, пеят и танцуват, има подаръци и естествено торта. „Наред с всичко, което предлагаме на тези деца като физическа рехабилитация, психологическа подкрепа и грижи, за нас е много важно да им създаваме и положителни емоции“, казва психологът на центъра Катя Стефанова. Тя е част от екип, включващ социални работници, трудотерапевт, медицинска сестра, логопед, специален педагог, кинезитерапевт и детегледач. 

3

4

Услугата се ползва от деца и младежи с аутизъм, детска церебрална парализа, епилепсия, Синдром на Даун и други. Целите, които всички служители си поставят с изпълнението на обучителната и терапевтичната дейност, са практическа и социална автономност на децата, равноправно положение и преодоляване на социалната изолация, придобиване на нови знания, умения и навици, както и осигуряване на качествена грижа за всеки потребител. А това се постига с трудотерапия, арттерапия, танцова и музикална терапия, различни ролеви игри, които след това прилагат на практика в реални ситуации като посещение в магазин, градинарство, готварство и други. Излизат и на регулярни разходки на различни места в града с цел по-лесна и бърза адаптация в обществото.

5

„Тук наблягаме не толкова на дефицитите на децата, а на уменията им и се стараем да извлечем максимума от това, което могат“, разказва Катя Стефанова и не крие и трудностите, за преодоляването на които много разчитат на родителите. „Когато в началото дойдат при нас е трудно, най-вече заради откъсването от семейната среда. Затова родителите имат много важна роля – да разберат, че работим в екип“, обяснява психологът на центъра. Тук родителите на деца с увреждания също могат да потърсят подкрепа от всякакво естество – психологическа, документална и др.

6

В сградата се помещава и Дневен център за подкрепа на деца и младежи с тежки множествени увреждания и техните семейства. Потребителите са ниско функционални деца с много придружаващи заболявания и дефицити към основното заболяване. „Това не е просто служебен ангажимент. За да работиш с тези деца, трябва да имаш огромно сърце и голямо търпение. За всеки от потребителите тук ние от екипа си поставяме цели, които да гоним. И когато нещо не се случва така, както ни се иска, го преживяваме тежко“, споделя логопедът на центъра Силвия Ангелова. Често им се налага да работят и със самите родители, които години наред са в капана на ежедневието, обусловен от грижите към детето им. „Тези родители трябва да имат социален живот, да ходят на работа, да се срещат с приятели. А всъщност те са като в капан. Психиката им е наранена и ние им помагаме отново да открият себе си и собствените си нужди“, казва Силвия.

8

Двата центъра работят от понеделник до петък от 7.30 до 19.00 часа. Обучителната и терапевтичната подкрепа се предоставя в модерна, комфортна и уютна среда със специализирано оборудване и обзавеждане. За да бъдат изцяло в помощ на родителите, от Община Благоевград са осигурили и ежедневен безплатен транспорт до центровете и обратно до дома за децата, ползватели на услугата. Капацитетът на центровете е по 30 места за всеки и той не е запълнен изцяло.

Родителите на децата и младежите, посещаващи двата центъра, са изключително благодарни на целия персонал за грижите и вниманието. Споделят, че са изградили силна стабилна връзка с екипа и напълно им се доверяват. Знаят, че правят най-доброто за тях и децата им и се надяват тази подкрепа, която получават от Община Благоевград, да продължи и след приключването на проекта. Социалният работник Красимира Георгиева пък се надява по-малко деца да се нуждаят от такива грижи.

9

В съседство с двата центъра за деца и младежи с увреждания работи Център за обществена подкрепа, създаден с финансиране по същия проект на Община Благоевград. Тук се извършват дейности, свързани с превенция на изоставянето, превенция на насилието, отпадане от училище, зависимости, деинституционализация и реинтеграция на деца, обучение в умения за самостоятелен живот и социална интеграция на деца от резидентна грижа. Тук всяко дете и неговото семейство могат да потърсят социално и психологическо консултиране, работи се по оценяване на родителски капацитет, посредничество в случаи на родителско отчуждение и конфликт при раздяла, оценяване и обучение на бъдещи приемни родители и осиновители, консултиране и подкрепа на деца с поведенчески проблеми, реализиране на социални програми за деца и семейства в риск. Общият капацитет на този център е 100 места като и тази услуга е напълно безплатна за потребителите.

„Тези деца идват тук уплашени и притеснени. С течение на работата ни обаче идва моментът, когато идват с желание и усмивка, защото знаят, че ще научат и могат повече. И това е нашата радост - те преодоляват собствените си ограничения и се отварят към света“, споделят трудотерапевтът Елена Дамянова, арттерапевтът Жулиета Георгиева и домакинът Елисавета Шопова. И трите са категорични, че връзката, която изграждат с децата, посещаващи центъра, е изключително силна. И като в едно истинско семейство всеки има своите нужди, проблеми и предизвикателства, с които всичко заедно се справят.

10

От Община Благоевград са готови да предложат услугите на трите центъра на всеки, нуждаещ се от такава подкрепа. За целта заинтересованите трябва да подадат заявление в дирекция „Социално подпомагане“. Кметът Илко Стоянов съобщи, че вече са направени необходимите постъпки трите центъра да продължат дейността си и след изтичането на срока на проекта, така че и децата, и техните родители да продължат да поличават подкрепата, от която се нуждаят.

Проект „Нови социални услуги за деца и младежи в Община Благоевград“ стартира в края на 2020 г. Освен трите центъра, с финансиране по него заработиха и Наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21 години и Защитено жилище за лица с интелектуални затруднения.

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com