ОИЦ-СЛИВЕН ПРЕДСТАВИ НОВИЯ ПОДХОД ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ

На 17 август 2023 г. в залата на Областен информационен център – Сливен, екипът  на центъра проведе информационно събитие за представяне на новия Интегриран териториален подход и инструмента Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) в програмен период 2021-2027 г., както и ролята на Областните информационни центрове в неговото прилагане.

В хода на срещата присъстващите бяха запознати с Единните указания за кандидатстване с Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ), както и със стартиралото анкетно проучване сред заинтересованите страни от Югоизточен регион на планиране за степента на запознатост с подхода ИТИ.

ИТИ е териториален инструмент на кохезионната политика, който се реализира с подкрепа по Приоритет 2 „Интегрирано териториално развитие на регионите“ на Програма “Развитие на регионите“ 2021-2027 г., както и със средства от други програми, съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и Европейския социален фонд + (ЕСФ+).

Целта на инструмента ИТИ е да се насърчи партньорството и сътрудничеството между различни общини, институции и заинтересовани страни, както и осъществяването на интегрирани мерки без оглед на административно-териториалните граници. В концепции за ИТИ могат да участват всякакъв вид проекти, финансирани от различни източници, като водещи са общи специфики или потенциали за развитие на целевите територии в съответствие с Интегрираните териториални стратегии за развитие на регионите за планиране от ниво 2.

По време на събитието присъстващите бяха запознати и с процедура „Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение“ по Програма „Развитие на човешките ресурси 2021-2027“. Чрез изпълнението на тази мярка се цели да се окаже съдействие на лицата от целевата група и членове на техните семейства във връзка с достъпа им до заетост и тяхната реализация на пазара на труда. Крайният срок за подаване на проектни предложения по процедурата е 29 септември 2023 г.

В срещата участваха представители на НПО, читалища, обучителни организации и др.

Областен информационен център Сливен е част от Мрежата от 27 областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.